...


MIRIN - Το Mirin  ή  αλλιώς γλυκό κρασί από ρύζι είναι ένα γλυκό και σιροπιαστό υγρό που όπως και η σάλτσα σόγιας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά καρυκεύματα στην ιαπωνική κουζίνα. Παρόμοιο με το sake, το mirin είναι επίσης ένα είδος κρασιού ρυζιού αλλά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Xρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό για την παρασκευή διαφορετικών σαλτσών για μια ποικιλία ιαπωνικών πιάτων, συμπεριλαμβανομένων των noodles, του sashimi, του tonkatsu και του tempura. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη το καθιστά ιδανικό για τη δημιουργία γλάσου, σάλτσας, μαρινάδας και ντρέσινγκ.


NATTO - Το Natto  είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο που αποτελείται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και χαρακτηρίζεται από κολλώδη υφή. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τη χαρακτηριστική, κάπως πικάντικη μυρωδιά του, ενώ η γεύση του θυμίζει αυτή του καρυδιού. Στην Ιαπωνία, το natto συνήθως καλύπτεται με σάλτσα σόγιας, μουστάρδα, σχοινόπρασο ή άλλα καρυκεύματα και σερβίρεται με μαγειρεμένο ρύζι.


OKONOMI - Η σάλτσα Okonomi  είναι παρόμοια με τη σάλτσας Worcestershire , αλλά είναι πολύ πιο γλυκιά και λιγότερο αλμυρή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κύριο συστατικό της Worcestershire και η πηγή της ισχυρής γεύσης του umami είναι ο γαύρος, ενώ το κύριο συστατικό της σάλτσας okonomi είναι οι χουρμάδες. Η σάλτσα Worcestershire χρησιμοποιεί επίσης ταμαρίνδο, το οποίο έχει μια γεύση γλυκιά και ξινή, ενώ η σάλτσα Okonomi χρησιμοποιεί σταφίδες για πιο ήπια γεύση. Είναι πολύ πιο πηχτή από την παραδοσιακή σάλτσα Worcestershire. Η σάλτσα Okonomi ταιριάζει υπέροχα σε όλα! Δεν περιορίζεται μόνο στο okonomiyaki, είναι εξαιρετική σε μπιφτέκια και μπριζόλες, ως ντιπ για λαχανικά και κρέατα, σε σούπες και ως μαρινάδα ή stir-fry. Ακριβώς όπως η σάλτσα μπάρμπεκιου, η γλυκιά, καπνιστή γεύση της προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο σε σχεδόν κάθε φαγητό που απολαμβάνετε.


PAPPADUMS - Τα παππαντάμ  είναι νόστιμα παραδοσιακά τραγανά λεπτά ψωμάκια φτιαγμένα από αλεύρι φακής. Αποτελούν το τέλειο συμπλήρωμα για ένα κάρυ, μπορείτε να τα απολαύσετε ως σνακ από μόνα τους ή απλά με τσάτνεϊ και τουρσιά.

Ζεσταίνουμε περίπου 250 ml φυτικό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ . Τοποθετούμε ένα παππανταμ στο τηγάνι και, με δύο σπάτουλες, πιέζουμε απαλά τις άκρες προς τα κάτω για να διατηρήσουμε το σχήμα. Θα είναι έτοιμο σε δευτερόλεπτα.


RAMEN - Το Ramen  είναι ένα ιαπωνικό πιάτο σούπας με ζυμαρικά που είναι ευρέως δημοφιλές στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές, το πιάτο αποτελείται από μια βάση ζωμού, μακριά λεπτά νούνλτς από σιτάρι και μια ποικιλία από γαρνιτούρες. Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες ράμεν, και η καθεμία διακρίνεται από τον τύπο του ζωμού από τον οποίο παρασκευάζεται η σούπα: Shoyu, Shio, Miso And Tonkotsu.


SHIRATAKI - Τα Shirataki  είναι ημιδιαφανή, ζελατινώδη ιαπωνικά noodles φτιαγμένα από κονιάκου. Αποτελούν μέρος της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας, αλλά εκτιμώνται επίσης από άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες στο σιτάρι, τη γλουτένη και τα αυγά ή από άτομα που ακολουθούν δίαιτα λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας. Παρασκευάζονται από 97% νερό και 3% konjac, το οποίο περιέχει γλυκομαννάνη, μια υδατοδιαλυτή διαιτητική ίνα. Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε εύπεπτους υδατάνθρακες και ενέργεια τροφής και έχουν λίγη δική τους γεύση. Η λέξη shirataki σημαίνει "λευκός καταρράκτης", αναφερόμενος στην εμφάνιση αυτών των noodles.


TAMARI - Το Tamari  (ή tamari shoyu) είναι μια ιαπωνική σάλτσα που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Έχει τη δική του ξεχωριστή γεύση, κυρίως επειδή φτιάχνεται διαφορετικά από όλες τις άλλες σάλτσες σόγιας. Είναι vegan και χωρίς γλουτένη αφού δεν περιέχει σιτάρι. Η διαφορά στα συστατικά έχει ως αποτέλεσμα το tamari να έχει πιο πλούσια γεύση, πιο πηχτή σύσταση και πιο σκούρα απόχρωση από μια τυπική κινέζικη σάλτσα σόγιας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το tamari με τη σάλτσα σόγιας και το αντίστροφο.


UBE - Το Ube  είναι ένα μωβ  είδος γλυκοπατάτας που σχετίζεται με τις πορτοκαλί γλυκοπατάτες. Έχει πιο σκούρα φλούδα και βαθιά μωβ σάρκα. Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ της γλυκοπατάτας και του ube είναι ο τύπος των αντιοξειδωτικών που σχετίζονται με το χρώμα τους. Είναι επίσης μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Το Ube έχει μια πιο γλυκιά, ξηρή γεύση που μοιάζει με βανίλια. Παραδεισένιο στα επιδόρπια!


VINDALOO - Το Vindaloo  είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ινδικά πιάτα που προέρχονται από την περιοχή Goa της Ινδίας. Είναι ένα πιάτο με έντονα καρυκεύματα που μπορεί να είναι χορτοφαγικό ή που μπορεί να περιέχει  χοιρινό, κοτόπουλο ή τόφου. Το ινδικό vindaloo τείνει να είναι καυτερό και πικάντικο λόγω των τσίλι! Συνήθως, η σάλτσα  vindaloo αποτελείται από καραμελωμένα κρεμμύδια, πάστα κάρυ, γάλα καρύδας, ξύδι, τζίντζερ, τσίλι, jalapeno, σκόρδο, ρεβίθια, φακές και άλλα μπαχαρικά όπως garam masala, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κουρκουμά.


WASABI - Γνωστό και ως "ιαπωνικό χρένο", το πραγματικό wasabi  προέρχεται από ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια Brassicaceae, η οποία συνήθως περιλαμβάνει άλλα είδη από ραπανάκια, χρένο και φυτά μουστάρδας. Πιθανότατα το έχετε δει να σερβίρεται ως πράσινη πάστα για να το συνδυάσετε με σούσι nigiri ή σασίμι. Καθώς το φυτό είναι εγγενές μόνο στην Ιαπωνία, το wasabi είναι μια από τις πιο ακριβές καλλιέργειες στον κόσμο, αυξάνοντας έτσι την τιμή του και μειώνοντας τη διαθεσιμότητα εκτός Ιαπωνίας και έτσι το δυτικό φυτό χρένου χρησιμοποιείται γενικά αντί του ιαπωνικού.


 XO - XO  είναι μια εμβληματική σάλτσα που προέρχεται από το Χονγκ Κονγκ, φτιαγμένη από αποξηραμένα θαλασσινά (δηλαδή, αποξηραμένες γαρίδες και χτένια, αλμυρό Jinhua, ασκαλώνια, σκόρδο, τσίλι και λάδι). Το "XO" είναι στην πραγματικότητα μια συντομογραφία για υψηλή ποιότητα, κύρος και πολυτέλεια. Ο πιο εύκολος και νόστιμος τρόπος για να το φάτε είναι με απλό ρύζι ή νούντλς και μια πληθώρα από λαχανικά της επιλογής σας στο πλάι.


YENTAFO - Το Yen Ta Fo  (เย็นตาโฟ) είναι ένα διακριτικά ροζ πιάτο με νούντλς στην Ταϊλάνδη. Το ροζ προέρχεται από τη ζυμωμένη πάστα σόγιας που προστίθεται σε κάθε μπολ.

Όταν ενωθεί με το μείγμα της σούπας, δίνει μια ελαφριά γλυκιά και ελάχιστα ξινή ουσία στο ζωμό.


ZHENJIANG Το ξύδι Zhenjiang ή Chinkiang  είναι ένα μαύρο ξύδι με βάση το ρύζι που χρησιμοποιείται ευρέως στην κινεζική κουζίνα. Πήρε το όνομά του από την πόλη Zhenjiang στην επαρχία Jiangsu. Το κινέζικο μαύρο ξύδι έχει δύο βασικά συστατικά: κολλώδες ρύζι και ξύδι βύνης. Eίναι ένα δημοφιλές καρύκευμα στην κινέζικη μαγειρική λόγω της γεύσης του umami. Ένα πολύ ευέλικτο ντιπ και προσθέτει πολλή γεύση στα πιάτα σας. Αυτές είναι μερικές δημοφιλείς χρήσεις του: σε κρύα ορεκτικά, σε κρέατα και ψάρια και σε συνδυασμό με λίγο λάδι τσίλι λειτουργεί ως ντιπ για ντάμπλινγκς.