Από τα πιο ευέλικτα μαγειρικά σκεύη, το απλά σχεδιασμένο γουόκ προέρχεται από την Κίνα και χρησιμοποιείται πλέον σε όλο τον κόσμο.


Το γουόκ είναι ένα βαθύ τηγάνι σε κοίλο σχήμα με κεκλιμένες πλευρές που κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα. Με αυτήν την καλύτερη κατανομή θερμότητας, διασφαλίζετε ότι όλα στο γουόκ μαγειρεύονται ταυτόχρονα. Επίσης, λόγω του σχήματός του, είναι εύκολο να προσθέσετε υλικά για stir fry.


Αν και χρησιμοποιείται πιο συχνά για το stir fry, το γουόκ έχει πολλές χρήσεις. Επειδή είναι βαθύ μπορεί να γεμιστεί με νερό και να χρησιμοποιηθεί για να βράσει τα φαγητά ή να γεμίσει με λάδι για τηγάνισμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάπνισμα κρέατων και τυριών. Εάν έχετε καπάκι για το γουόκ, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το άτμισμα λαχανικών ή θαλασσινών.


Ένα γουόκ φτάνει σε πολυ υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να παράγεται μια φλόγα. Θα δείτε πολλές από τις συνταγές να σας κατευθύνουν να ζεστάνετε το γουόκ έως ότου «απλώς καπνίσει».


Είναι αυτό το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία που δίνει στο κινέζικο φαγητό αυτό το απερίγραπτο, γευστικό πλεονέκτημα γνωστό ως wok hei ή wok hay - η «ανάσα του wok». Το Wok hei είναι ο κύριος λόγος, εκτός από το MSG, που οι άνθρωποι λένε ότι το φαγητό στο εστιατόριο έχει πολύ καλύτερη γεύση από το σπιτικό. Αν σας αρέσει η γεύση wok hay, μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε ένα αντικολλητικό μοντέλο.


Υπάρχουν δύο τύποι γουόκ: Καντονέζικα και Μανταρινικά. Το καλύτερο στυλ γουόκ για την κουζίνα σας εξαρτάται από τις εφαρμογές για τις οποίες θα το χρησιμοποιήσετε.


Τα Καντονέζικα γουόκ έχουν δύο λαβές σχήματος U που είναι καρφωμένες και στις δύο πλευρές, καθιστώντας τα εύκολο στην ανύψωση και τη μεταφορά τους. Ωστόσο, οι κοντές λαβές δεν βοηθούν το εύκολο ανακάτεμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Τα καντονέζικα γουόκ χρησιμοποιούνται καλύτερα για το σερβίρισμα μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε ομάδες.


Τα Μανταρινικά γουόκ  έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα γουόκ με στρογγυλό πάτο με μία μακριά ξύλινη ή μεταλλική λαβή στερεωμένη στη μία πλευρά. Αυτή η λαβή είναι εκεί για να διευκολύνει το ανακάτεμα δημοφιλών πιάτων όπως τα stir fry. Επιτρέπει επίσης σε έναν σεφ να μοιράζει εύκολα το φαγητό μετά το μαγείρεμα.


Αξίζουν τα γουόκ με επίπεδο πάτο;

Μεταξύ του Wok με επίπεδο πάτο και του Wok με στρογγυλό πάτο, το Wok με επίπεδο πάτο μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, χάρη στην ευελιξία του και το σταθερό του κάτω μέρος. Οι Κινέζοι μάγειρες μπορεί να προτιμούν το Wok με στρογγυλό πάτο λόγω του υψηλότερου ορίου θερμότητας, αλλά αυτός ο τύπος Wok λειτουργεί μόνο σε κουζίνα γκαζιού.


Από τι Υλικό είναι το Wok


1. Carbon Steel / Iron Woks

Ο ανθρακούχος χάλυβας και ο σίδηρος είναι δύο από τα πιο δημοφιλή υλικά για γουόκ. Συνδυάζουν τη γρήγορη και ομοιόμορφη θέρμανση με την αντοχή, καθιστώντας τα αγαπημένα πολλών σεφ. Με τα κατάλληλα καρυκεύματα, ένας καλός σεφ μπορεί εύκολα να μειώσει την πιθανότητα να κολλήσει το φαγητό. Τα γουόκ από ανθρακούχο χάλυβα και σίδηρο λειτουργούν με επαγωγικές εστίες.


2. Cast Iron Woks


Ο χυτοσίδηρος είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και μπορεί να κρατήσει τη θερμότητα περισσότερο από άλλα υλικά μαγειρικών σκευών. όταν είναι ζεστό παραμένει ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξοικονομώντας ενέργεια. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται τόσο πιο καρυκευμένο γίνεται, καθιστώντας το πιο αντικολλητικό καθώς μεγαλώνει.


3. Non Stick woks

Τα γουόκ με επίστρωση τεφλόν ή αντικολλητικά βρίσκονται πολύ συχνά στο εμπόριο. Στα θετικά τους είναι η αντικολλητική επιφάνεια μαγειρέματος, το εύκολο καθάρισμα και το γεγονός ότι δεν απαιτείται καρύκευμα. Το βαθύ τηγάνισμα σε αντικολλητικό γουόκ δεν συνιστάται, επειδή τα υπολείμματα λαδιού μπορεί να κολλήσουν στην αντικολλητική επιφάνεια λόγω επαναλαμβανόμενης χρήσης και όλοι γνωρίζουμε ότι το τρίψιμο είναι ένα μεγάλο όχι για αντικολλητικές επιφάνειες.


Πώς μπορώ να επιλέξω ένα γουόκ που λειτουργεί καλύτερα για εμένα και την κουζίνα μου;


Γενικά, το σημαντικότερο κριτήριο είναι ο τύπος της κουζίνας που έχετε. Αέριο/ Γκάζι?  Διαλέξτε για ένα σιδερένιο γουόκ με στρογγυλό ή ίσιο πάτο. (Κωδικοί eshop 20036 20035 20039) Ηλεκτρική/Κεραμική? Διαλέξτε για ένα γουόκ με επίπεδο πάτο που να μην χρειάζεται καρύκευμα δηλαδή να έχει αντικολλητική επίστρωση( Κωδικοί eshop 50336 50337). Οι επαγωγικές εστίες θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με γουόκ τα οποία είναι σχεδιασμένα για αυτές οπως το προϊόν με κωδικό  L8174. 


Το καρύκευμα του wok από χυτοσίδηρο ή ανθρακούχο χάλυβα δημιουργεί μια πατίνα. Ένα καρυκευμένο γουόκ θα βοηθήσει να εμποτιστούν γεύσεις στα πιάτα που μαγειρεύονται στο εσωτερικό, καθώς και να προσφέρει μια λεία αντικολλητική επιφάνεια. Χωρίς να καρυκεύσετε πρώτα το γουόκ σας, όλα τα φαγητά που μαγειρεύονται στο εσωτερικό πιθανότατα θα κολλήσουν και δεν θα έχουν πολλή γεύση. Η πατίνα είναι μια προστατευτική επίστρωση στο εσωτερικό του γουόκ. Η επίστρωση βοηθά στην πρόληψη της διάβρωσης και της σκουριάς, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη γεύση του φαγητού που μαγειρεύεται στο γουόκ σας. Κάθε φορά που μαγειρεύετε με λάδι στο γουόκ σας, η πατίνα γίνεται πιο πηχτή και βαρύτερη, δημιουργώντας μια φυσική, αντικολλητική επιφάνεια μαγειρέματος.


Tips για την καλή διατήρηση της πατίνας:


  • Μαγειρέψτε, σοτάρετε και τηγανίστε συχνά για να φτιάχνετε συνεχώς μια πατίνα
  • Επενδύστε σε μια βούρτσα γουόκ από μπαμπού, μια κουτάλα και μια σπάτουλα  ειδική για γουόκ
  • Μην μαγειρεύετε στον ατμό, μην βράζετε ή ψήνετε προϊόντα στο νέο σας wok
  • Αποφύγετε το μαγείρεμα με όξινα προϊόντα σε ένα καινούργιο γουόκ, όπως ντομάτες, ξύδι και λεμόνι


Το καλύτερο λάδι για τη μαγειρική με Wok

Πρέπει να επιλέξετε ένα λάδι με υψηλό σημείο καπνού όταν μαγειρεύετε με γουόκ. Πρόκειται για λάδια που απαιτούν υψηλή θερμοκρασία (περίπου 200 βαθμούς Κελσίου) πριν αρχίσουν να καπνίζουν. Η χρήση λαδιού άλλου τύπου κινδυνεύει να αλλοιώσει τη γεύση ολόκληρου του πιάτου. Παρακάτω είναι μερικά κοινά καλά και κακά λάδια για χρήση στο μαγείρεμα γουόκ σε υψηλή θερμοκρασία.


Καλύτερο: Σογιέλαιο  - Έλαιο Canola  - Φυστικέλαιο


Όχι και τόσο καλό : Λινέλαιο - Ακατέργαστο Σησαμέλαιο - Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο