Τι είναι ο Panko;


Το Panko (パン粉), που μερικές φορές αναφέρεται ως ιαπωνική τριμμένη φρυγανιά, ("pan" σημαίνει ψωμί και "ko" σημαίνει αλεύρι), είναι ένας ειδικός τύπος τριμμένης φρυγανιάς που έχει σχεδιαστεί για να είναι τέλειος για την επικάλυψη τηγανισμένων τροφίμων. Προέρχεται από την Ιαπωνία, όπου χρησιμοποιείται ευρέως σε πιάτα όπως το χοιρινό tonkatsu και το κοτόπουλο katsu, και η δημοτικότητά του αυξάνεται και σε άλλες χώρες, χάρη στην νόστιμα τραγανή, μη λιπαρή υφή του.


Η γνήσια φρυγανιά panko παρασκευάζεται από ένα συγκεκριμένο είδος ψωμιού χωρίς κόρα. Σε αντίθεση με την κανονική τριμμένη φρυγανιά, η οποία μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε ψωμί τυχαίνει να έχετε στην κουζίνα, το panko πρέπει να γίνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Παρασκευάζεται πάντα με λευκό ψωμί χωρίς καθόλου κρούστα, επομένως κάθε ψίχα panko φτιάχνεται από το ελαφρύ, αφράτο κέντρο του ψωμιού. Τυπικά συστατικά panko είναι το αλεύρι σίτου, η μαγιά, το λάδι και το αλάτι. Οι περισσότερες μάρκες panko στα καταστήματα είναι vegan, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε, το panko δεν είναι χωρίς γλουτένη.


Το Panko έχει μια ελαφριά, αέρινη και λεπτή υφή που το βοηθά να γίνει τραγανό καθώς μαγειρεύεται. Η υφή του panko το κάνει ιδανικό για χρήση σε τηγανητά πιάτα καθώς απορροφά λιγότερο λάδι από τη φρυγανιά, διατηρώντας το φαγητό πιο τραγανό.


Από μόνο του, το panko έχει ελάχιστη έως καθόλου γεύση και θα απορροφήσει τις γεύσεις των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε. Όλα έχουν να κάνουν με την υφή!



Πως να το χρησιμοποιήσετε



Στις περισσότερες συνταγές, το panko χρησιμοποιείται ως επικάλυψη πριν το τηγάνισμα και το ψήσιμο, ως τραγανό κάλυμμα για ψημένα πιάτα ή αναμειγνύεται σε υλικά ως συνδετικό. Αλλά το panko μπορεί να είναι και μια τραγανή γαρνιτούρα.


Όταν χρησιμοποιείτε τριμμένη φρυγανιά panko σε κάποιο υλικό, δημιουργήστε πρώτα μια ωραία στεγνή επιφάνεια πασπαλίζοντάς τη με καρυκευμένο αλεύρι. Στη συνέχεια, βυθίστε το σε ένα ρηχό μπολ γεμάτο με ελαφρώς χτυπημένο αυγό. Τέλος το βουτάμε στην τριμμένη φρυγανιά. Για να γίνει το panko υπέροχα τραγανό, πρέπει να το μαγειρέψετε σε υψηλή θερμοκρασία, είτε το τηγανίζετε είτε το ψήνετε πάνω από ένα πιάτο.


 


Δημοφιλείς χρήσεις


1. Tonkatsu - μια παραδοσιακή ιαπωνική χοιρινή μπριζόλα χωρίς κόκαλα

2. Γαρίδες τηγανιτές ιαπωνικού τύπου

3. Τραγανά Ζυμαρικά στο φούρνο

4. Στήθος κοτόπουλου ή κοτομπουκιές 

5. Κέικ από πουρέ πατάτας με κρούστα Panko

6. Κεφτεδάκια

7. Μπέργκερ λαχανικών

8. Κοτόπουλο με κρούστα παρμεζάνας

9. Jalapeno poppers και Onion Rings

10. Τόφου

+ 11. Γεμιστά! 




Αποθήκευση 

Η φρυγανιά Panko μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον 6 μήνες σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Διατηρήστε το σε αεροστεγές δοχείο και μακριά από υγρασία. Εάν ζείτε σε περιοχή με ιδιαίτερα υγρασία, κρατήστε τη φρυγανιά panko στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να παρατείνετε τη ζωή του.


Βρείτε εδώ το μέγεθος και την ποσότητα του πάνκο που επιθυμείτε!