Εάν ακολουθείτε μια vegan, χωρίς γλουτένη, κέτο διατροφή ή απλά προσπαθείτε να περιορίσετε την κατανάλωση υδατανθράκων σε χαμηλά επίπεδα, πιθανότατα θα συναντήσετε το konjac ή κονιάκου στην αναζήτησή σας για προϊόντα με χαμηλές θερμίδες.



Τι είναι το konjac;


  Το στέλεχος του φυτού konjac μεγαλώνει έως και σχεδόν 2 μέτρα και διακλαδίζεται σε μεγάλα φύλλα και άνθη· ωστόσο, το μέρος που συγκομίζουν οι παραγωγοί είναι η αμυλώδης βάση της ρίζας. Ο υπόγειος κόνδυλος είναι το βρώσιμο μέρος του φυτού. Τα προϊόντα αυτού του κόνδυλου δεν είναι πλούσια πηγή βιταμινών ή μετάλλων, αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες γνωστές ως γλυκομαννάνη.


Η γλυκομαννάνη έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για πάνω από 2.000 χρόνια για τη θεραπεία του άσθματος, των ασθενειών του αίματος, των δερματικών παθήσεων και μπορεί να έχει κάποιο όφελος όταν πρόκειται για τη διαχείριση προβλημάτων όπως ο διαβήτης, η δυσκοιλιότητα και η παχυσαρκία.


Αυτός ο τύπος ινών ονομάζεται διαλυτή φυτική ίνα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απορροφώντας το υγρό και συσσωρεύονται στο πεπτικό σας σύστημα. Σχηματίζουν ένα τζελ που παραμένει στο στομάχι σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γι' αυτό αισθάνεστε χορτάτοι.  Αυτές οι ίνες υπάρχουν σε φυτά, όπως τα φασόλια, τα σπαράγγια, η βρώμη, τα λαχανάκια, οι γλυκοπατάτες και τα βερίκοκα.



Πώς να χρησιμοποιήσετε το konjac



Η σκόνη ρίζας Konjac και το αλεύρι χρησιμοποιούνται μερικές φορές για την παρασκευή προϊόντων διατροφής. Σε μορφή σκόνης, το konjac χρησιμοποιείται για να πήξει σούπες και σάλτσες με τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσετε το άμυλο καλαμποκιού. Ένα άλλο παράδειγμα που μπορεί να γνωρίζετε είναι τα νούντλς konjac ή shirataki, τα οποία θεωρούνται χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και κατάλληλα για δίαιτα κέτο. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν αυτά τα νούντλς αντί για αυτά με βάση το σιτάρι για να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη και να αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο.


Τα νούντλς Shirataki  έχουν ζελατινώδη υφή και χρησιμοποιούνται συνήθως στην ιαπωνική μαγειρική. Διατίθενται στο εμπόριο low calorie (ή no calorie)  δηλαδή χωρίς ή με ελάχιστες θερμίδες, επειδή η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι τόσο χαμηλή που οι καθαροί υδατάνθρακες για μια μερίδα είναι μηδενικοί. Η θεωρία είναι ότι αυτοί οι λίγοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και περνούν από το σώμα σας χωρίς να απορροφώνται.


Επειδή τα νούντλς shirataki δεν έχουν θρεπτικά συστατικά, χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες και ανακατέψτε τα με άλλα συστατικά όπως λαχανικά, κρέας, σάλτσα ή/και τυρί. Η προσθήκη μπαχαρικών, βοτάνων, σκόρδου, τζίντζερ και άλλων συστατικών θα τα εμποτίσει με φανταστική γεύση και θα τα κάνει πραγματικά νόστιμα!



Πώς να μαγειρέψετε τα νούντλς Shirataki


Τα Shirataki πωλούνται συνήθως σε συσκευασίες με υγρό και είναι έτοιμα για κατανάλωση, αν και είναι καλή ιδέα να τα στραγγίσετε και να τα ξεπλύνετε πρώτα, καθώς το υγρό που είναι συσκευασμένο μπορεί να δώσει μια περίεργη γεύση. Καλό είναι να τα βράζετε για 2 με 3 λεπτά για να μαλακώσουν και να γίνουν λιγότερο ελαστικά. Μπορείτε επίσης να τα βράσετε στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό περίπου.


Για τα τέλεια shirataki ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:


  • Ξεπλένουμε καλά τα νούντλς shirataki.
  • Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, αφήνουμε να πάρει μια βράση και βράζουμε τα νούντλς για περίπου 2-3 ​​λεπτά.
  • Στραγγίζουμε τα νουντλς, τα βάζουμε σε ζεστό στεγνό τηγάνι και τα ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε τα σε stir-fries, μαγειρέψτε με σάλτσες, ψήστε με τυρί, και μην ξεχάσετε να ενισχύσετε τη γεύση τους χρησιμοποιώντας μυρωδικά και μπαχαρικά.Το μαγείρεμα του shirataki απευθείας σε σάλτσες κάνει τις γεύσεις να διεισδύσουν και να έχετε ένα γευστικό πιάτο.


Προφυλάξεις

Λόγω της ικανότητας της γλυκομαννάνης να απορροφά νερό, τα προϊόντα ή τα συμπληρώματα konjac μπορεί να επεκταθούν στο λαιμό ή στο πεπτικό σας σύστημα και μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο πνιγμού ή απόφραξη του εντέρου. Φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα και συμπληρώματα konjac με άφθονο νερό, ιδανικά, ως ένα μικρό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. 

Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση konjac.