Τα πικάντικα πιάτα υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κουζίνα σε όλο τον κόσμο, με την πικάντικη γεύση να κυμαίνεται από ελαφρώς πικάντικο μέχρι την αίσθηση πως το στόμα παίρνει φωτιά. Παραδείγματα είναι ινδικά κάρυ, ταϊλανδέζικες σούπες ή  το κινέζικο hot pot. Το πόσο πικάντικο είναι ένα πιάτο μπορεί να εκφραστεί με την κλίμακα Scoville και προκαλείται συχνά από την προσθήκη πιπεριών τσίλι ή εκχυλίσματος από αυτές τις πιπεριές . Η προσαρμογή σε πικάντικο φαγητό μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά θα ανοίξετε τους ορίζοντές σας σε τόσα πολλά νέα πιάτα και κουζίνες, αν μπορείτε να κάνετε την αλλαγή. Επιπλέον, το πικάντικο φαγητό είναι καλό για εσάς.


   Η κατανάλωση πιπεριών τσίλι συσχετίζεται με θετικά αποτελέσματα για την υγεία, καθώς είναι γεμάτες με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η καψαϊκίνη, η ένωση που κάνει τις καυτερές πιπεριές καυτερές, μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλο, αναγκάζοντάς τον να απελευθερώσει ορισμένες χημικές ουσίες. Η πικάντικη γεύση στα πικάντικα τρόφιμα δεν είναι γεύση, αλλά μια αίσθηση που προκαλείται από τα καψαϊκινοειδή. Με απλά λόγια, αυτές οι ενώσεις στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό σας, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι πονάει. Σε απάντηση, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ενδορφίνες και ντοπαμίνη για να εμποδίσει τη σηματοδότηση του πόνου. Οι ενδορφίνες είναι η φυσική απόκριση του σώματος στον πόνο, εμποδίζοντας την ικανότητα του νεύρου να μεταδίδει σήματα πόνου σε όλο το σώμα.

Επιπλέον, ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη απελευθερώνεται όταν πονάμε. Αυτή η χημική ουσία είναι γνωστή για το ρόλο της στην ευχαρίστηση, την ανταμοιβή και την αυξημένη διάθεση. Ένα πικάντικο φαγητό χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση ευφορίας και συγκρίνεται με ένα "runner's high".



Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για να ξανασκεφτείτε να προσθέσετε λίγο πικάντικο στοιχείο στην ημέρα σας.


1. Τα πικάντικα τρόφιμα επιταχύνουν τον μεταβολισμό σας.

Δεδομένα από πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα μπαχαρικά - όπως το κύμινο, η κανέλα, ο κουρκουμάς, οι πιπεριές και το τσίλι - μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας και να επιβραδύνουν την όρεξή σας.
Τα μπαχαρικά μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε την ποσότητα των ανθυγιεινών λιπών και γλυκαντικών που προστίθενται πολύ εύκολα στο πιάτο ως γρήγορη λύση για επιπρόσθετη γεύση. Μια δημοφιλής (αν και μη δοκιμασμένη) θεωρία είναι ότι επειδή τα καυτά πιάτα είναι πιο δύσκολο να τα καταναλώσετε, είναι λιγότερο πιθανό να φάτε πάρα πολύ.



2. Τα μπαχαρικά βοηθούν στην εξόντωση των βακτηρίων.

Το κύμινο και ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των επιβλαβών βακτηρίων στο σώμα.



3. Τα μπαχαρικά μπορούν να σας βοηθήσουν να δροσιστείτε σε μια ζεστή μέρα.

Εάν το γεύμα σας είναι τόσο καυτερό που πιάνετε τον εαυτό σας να σκουπίζει τον ιδρώτα από το μέτωπό σας, μην ανησυχείτε. Αυτή είναι μια φυσική αντίδραση όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα.

Η καψαϊκίνη στο τσίλι κάνει τον εγκέφαλό σας να πιστεύει ότι το σώμα σας υπερθερμαίνεται. Όποτε συμβαίνει αυτό, παράγεται ιδρώτας για να σας δροσίσει, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.



   Αλλά παν μέτρον άριστον! Η υπερβολική ποσότητα από οτιδήποτε μπορεί να είναι κακό, κάτι που σίγουρα ισχύει και για τα πικάντικα τρόφιμα. Στομαχικές διαταραχές και παλινδρόμηση οξέος συμβαίνουν λόγω υπερδιέγερσης του νευρικού συστήματος.  Αν δεν είστε συνηθισμένοι σε πικάντικα φαγητά, ξεκινήστε αργά, όχι με πιπεριές habanero!



Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν την αντοχή τους στα πικάντικα τρόφιμα. Ξεκινήστε καταναλώνοντας ήπια πικάντικα τρόφιμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με τον ίδιο τρόπο που το σώμα σας δημιουργεί ανοχή σε ουσίες όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη, μπορεί να δημιουργήσει ανοχή στην καψαϊκίνη.

Όταν φτάσετε στο σημείο που δεν αντέχετε, πιείτε γάλα. Το λίπος και η πρωτεΐνη στο γάλα θα εξουδετερώσουν το μπαχαρικό στο φαγητό σας. Υδατάνθρακες όπως οι πατάτες και το ψωμί θα βοηθήσουν επίσης στην απορρόφηση της καψαϊκίνης.

Να θυμάστε ότι όλα θα τελειώσουν σύντομα! Η θερμότητα από τα πικάντικα τρόφιμα χρειάζεται μόνο 15 λεπτά για να διαλυθεί.



Ταξιδεύετε σε μια ασιατική χώρα γνωστή για την καυτή κουζίνα της; Σταυρώστε τα δάχτυλά σας για να βρείτε το ένα ήπιο πιάτο στο μενού! Προς το παρόν δείτε και εκπαιδευτείτε με τις συνταγές  μας - από τις ήπιες έως τις πιο πικάντικες!