Πλησιάζει και πάλι η Πρωτοχρονιά και ένα νέο έτος! Είτε μια χώρα έχει τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στις 31 Δεκεμβρίου είτε κάποια άλλη μέρα του χρόνου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει μια μοναδική λιχουδιά ή ένα ιδιαίτερο πιάτο για να γιορτάσει την περίσταση. Εκτός από νέους στόχους, πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο ετοιμάζουν παραδοσιακό φαγητό για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους. Παντού σε όλο τον κόσμο, το φαγητό βοηθά τους ανθρώπους να έρθουν κοντά με τους αγαπημένους τους για να τους ευχηθούν καλή τύχη και να απολαύσουν ποιοτικό χρόνο με οικογένεια και φίλους. 
ΙΑΠΩΝΙΑ


Για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους, οι Ιάπωνες τρώνε συγκεκριμένα πιάτα την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Τα φαγητά που καταναλώνονται ονομάζονται osechi ryori, που κυριολεκτικά σημαίνει «φαγητό της Πρωτοχρονιάς.» Τα παραδοσιακά osechi ryori αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες των ανθρώπων για το νέο έτος και έχουν συμβολική σημασία. Αυτά τα τρόφιμα της Πρωτοχρονιάς μπορούν να φέρουν τα πάντα, από υγεία και πλούτο μέχρι τύχη και ακαδημαϊκή επιτυχία.


Τα σόμπα νούντλς  (soba) είναι φτιαγμένα από φαγόπυρο, που τους δίνει το ζεστό καφέ χρώμα τους και συμβολίζει την αντοχή. Το Toshikoshi soba, που αποκαλείται επίσης "νούντλς που διασχίζει το έτος", είναι συμβολικό. Το μεγάλο μήκος των νούντλς φαγόπυρου αντιπροσωπεύει τη μακροζωία, ενώ η ευκολία κοπής τους σημαίνει την αποκοπή κάθε αρνητικότητας ή δυσκολίας από το προηγούμενο έτος. Αυτά τα σόμπα νούντλς παρασκευάζονται με ζεστό ζωμό dashi και πράσινο κρεμμύδι για ένα απλό γεύμα.


Το μότσι  είναι ένα σημαντικό μέρος της ιαπωνικής κουζίνας - αυτό το ελαστικό στρογγυλό κέικ ρυζιού είναι φτιαγμένο από κολλώδες ρύζι και νερό που χτυπιέται με σφυρί μέχρι να γίνει λεία και ζύμη. Το μότσι μπορεί να σερβιριστεί γλυκό ή αλμυρό, σαν ντάμπλινγκ, ή τυλιγμένο γύρω από γλυκό παγωτό  με γεύση πράσινο τσάι. Αυτή η λιχουδιά από ρύζι είναι ένας πολύτιμος τρόπος για το καλωσόρισμα ενός φρέσκου νέου έτος. Το Kagami mochi είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική διακόσμηση της Πρωτοχρονιάς. Συνήθως αποτελείται από δύο στρογγυλά μότσι, το μικρότερο τοποθετημένο στην κορυφή του μεγαλύτερου, και ένα daidai (ένα ιαπωνικό πικρό πορτοκάλι) με ένα κολλημένο φύλλο στην κορυφή. Το διπλό στρώμα αντιπροσωπεύει τον διπλασιασμό της καλής τύχης. Το μανταρίνι στην κορυφή αντιπροσωπεύει την ελπίδα και την ευημερία για τους μελλοντικούς απογόνους.
ΚΙΝΑΟρισμένα πιάτα τρώγονται κατά τη διάρκεια της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς για τη συμβολική τους σημασία. Το τυχερό φαγητό σερβίρεται κατά τη διάρκεια της περιόδου του 16ήμερου εορτασμού, ειδικά στο δείπνο της κινεζικής Πρωτοχρονιάς και την παραμονή της, το οποίο πιστεύεται ότι θα φέρει καλή τύχη για την επόμενη χρονιά. Τα πιο κοινά φαγητά της κινεζικής Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν:


1. Ψάρια — Αύξηση της ευημερίας. Το κεφάλι πρέπει να τοποθετείται προς τους επίτιμους καλεσμένους ή ηλικιωμένους, αντιπροσωπεύοντας σεβασμό. Τα ψάρια δεν πρέπει να μετακινούνται. Τα δύο άτομα που δείχνουν το κεφάλι και η ουρά του ψαριού πρέπει να πίνουν μαζί, καθώς αυτό θεωρείται ότι έχει μια τυχερή έννοια.

2. Κινέζικα ντάμπλινγκς  — Πλούτος. Ο θρύλος λέει ότι όσο περισσότερα ντάμπλινγκς τρώγονται κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, τόσο περισσότερα χρήματα θα έρθουν με το νέο έτος.

3. Ολόκληρο κοτόπουλο — «Τύχη» και «Ολότητα». Το κοτόπουλο είναι ομόφωνο για το ji (吉, που σημαίνει «καλή τύχη» και «ευημερία»).

4. Σπρίνγκ ρολς  — Τυχερή φράση για το φάγωμα των σπρίνγκ ρολς - 黄金万两 (hwung-jin wan-lyang/) που σημαίνει «Ένας τόνος χρυσού» (επειδή τα τηγανητά σπρινγκ ρολς μοιάζουν με ράβδους χρυσού) — μια ευχή για ευημερία.

5. Νούντλς  — Ευτυχία και μακροζωία. Το μήκος και η απρόσκοπτη προετοιμασία τους είναι επίσης συμβολικά για τη ζωή εκείνου που τα τρώει. Είναι ένα τυχερό φαγητό που τρώγεται την ημέρα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς στη Βόρεια Κίνα. Είναι μακρύτερα από τα κανονικά νούντλς και άκοπα, είτε τηγανητά και σερβίρονται σε πιατέλα, είτε βρασμένα και σερβίρονται σε μπολ με το ζωμό τους.

6. Κέικ κολλώδους ρυζιού — υψηλότερο εισόδημα ή θέση. Το Nian gao, ή «κέικ της χρονιάς», είναι ένα κολλώδες κέικ ρυζιού που αντιπροσωπεύει την ευημερία. Οι λέξεις «nian gao» είναι ομόφωνες με το «να ανεβαίνω ψηλότερα χρόνο με το χρόνο», και αυτό συμβολίζει την εξέλιξη του ατόμου κάθε επόμενο έτος.

7. Γλυκές μπάλες ρυζιού  — Η ένωση της οικογένειας. Η προφορά και το στρογγυλό σχήμα του tangyuan συνδέονται με την επανένωση και το να είμαστε μαζί με τους αγαπημένους μας.

8. Φρούτα και λαχανικά — Το μενού για το δείπνο της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς δεν είναι πλήρες χωρίς λαχανικά. Τα λαχανικά σημαίνουν «άνοιξη», «ανανέωση», «ενέργεια», «πρόοδος» και «πλούτος». Ορισμένα φρούτα καταναλώνονται κατά την περίοδο της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, όπως τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια και οι πόμελες. Επιλέγονται καθώς είναι ιδιαίτερα στρογγυλά και «χρυσαφί» στο χρώμα, συμβολίζοντας πληρότητα και πλούτο.
ΚΟΡΕΑ


Για τους Κορεάτες και άλλους πολιτισμούς που γιορτάζουν τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, η περίοδος των διακοπών δεν τελειώνει με το χτύπημα του ρολογιού την 1η Ιανουαρίου.


Οι Κορεάτες επιστρέφουν στη γενέτειρά τους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά και φτιάχνουν σούπα από φέτες κέικ ρυζιού  (rice cake) για να τη σερβίρουν στην οικογένεια και τους φίλους που τους επισκέπτονται. Το Tteokguk  είναι μια παραδοσιακή κορεάτικη σούπα που τρώγεται την Πρωτοχρονιά της Κορέας για να ευχηθούν καλή τύχη και πλούτο για το επόμενο έτος. Το σχήμα του κέικ ρυζιού μοιάζει με κορεάτικα νομίσματα παλαιού τύπου, επομένως η σούπα έχει μια συμβολική έννοια του πλούτου και της ευημερίας. Λέγεται συχνά ότι τρώγοντας tteokguk πραγματικά δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν ένα χρόνο ακόμη.
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ


Οι Φιλιππινέζοι προετοιμάζονται αφειδώς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η γιορτή και το γεύμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ορίζεται από πολιτιστικές δεισιδαιμονίες και έθιμα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.


1. Κατανάλωση 12 στρογγυλών φρούτων, ένα για κάθε μήνα του έτους. Οι στρογγυλοί καρποί, όπως για παράδειγμα τα σταφύλια, συμβολίζουν την ευημερία λόγω της ομοιότητάς τους με αρχαία χρυσά και ασημένια νομίσματα.

2. Όχι κοτόπουλο ή ψάρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο τρόπος διατροφής του κοτόπουλου συνδέεται με κακουχίες και φτώχεια. Το ψάρι θεωρείται ζώο που πρέπει να ψάξει και να κοπιάσει για τροφή.

3. Biko, Puto  Calasiao, Tikoy, Royal Bibingka  ή οποιοδήποτε κολλώδες κέικ ρυζιού. Υπάρχουν δύο εκδοχές αυτής της δεισιδαιμονίας, και οι δύο βασίζονται στο κολλώδες χαρακτηριστικό του πιάτου. Το κολλώδες  στην πρώτη εκδοχή πιστεύεται ότι βελτιώνει τις οικογενειακές σχέσεις και τους δεσμούς, υπονοώντας ότι οι οικογένειες θα «κολλήσουν μαζί» για τα επόμενα χρόνια. Στη δεύτερη εκδοχή, το κολλώδες λειτουργεί ως μαγνήτης, προσελκύοντας και διατηρώντας την καλή τύχη.

4. Πράσινα λαχανικά για μετρητά. Τα δολάρια ΗΠΑ είναι πράσινα και επομένως αυτό το χρώμα αντιπροσωπεύει το χρήμα. Όσο περισσότερα χόρτα σερβίρετε, τόσο περισσότερα χρήματα θα έχετε.
ΙΝΔΙΑΈνα από τα πιο κοσμικά φεστιβάλ της Ινδίας είναι η παραδοσιακή Πρωτοχρονιά που γιορτάζεται από διάφορες πολιτείες της Ινδίας. Εκτός από τις προσευχές και τις τελετουργίες που ακολουθούνται στο σπίτι, το να μοιράζεται κανείς ειδικά παρασκευασμένα πιάτα με τους γείτονες και το γλέντι με την οικογένεια και τους φίλους, αποτελούν σημαντικό μέρος αυτής της παραδοσιακής γιορτής. Αυτά είναι μερικά από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα φαγητά «καλής τύχης» στην ινδική κουζίνα:


1. Φακές  – Το αντίστοιχο του μαυρομάτικου φασολιού στην Αμερική, οι φακές είναι η πρωτοχρονιάτικη παράδοση της Ινδίας με γνώμονα τα όσπρια. Επειδή έχουν σχήμα νομισμάτων, λέγεται ότι φέρνουν οικονομική ευημερία.

2. Μάνγκο  – Επειδή είναι στρογγυλό και γλυκό, το μάνγκο συμβολίζει την ευημερία και είναι ιδιαίτερα καλή τύχη όταν τρώγεται μαζί με άλλα χυμώδη, κυκλικά υλικά όπως το jaggery και η καρύδα. Δοκιμάστε Mango Lassi  και Mango Pickles!

3. Τσίλι  – Αυτό το μπαχαρικό είναι επίσης ένα από αυτά που εξαφανίζει τα κακά πνεύματα, σύμφωνα με πολλές ινδικές κοινότητες.

Εάν δεν πιστεύετε πολύ στις δεισιδαιμονίες, η κατανάλωση αυτών των τροφών εξακολουθεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσετε το νέο έτος χάρη στα οφέλη τους για την υγεία και μόνο!

Οι φακές είναι νόστιμες, άπαχες πηγές πρωτεΐνης. Το μάνγκο είναι πηγή φυτικών ινών και βιταμινών και το τσίλι περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι εξαιρετικό για το μεταβολισμό.


Εσείς ποια παράδοση θα ακολουθήσετε φέτος για μια φρέσκια νέα αρχή? Στείλτε μας τις φωτογραφίες σας ή κάντε μας tag στο πρωτοχρονιάτικο story σας στο Instagram @Salamatasianmarket!