Καθημερινά μας ρωτάτε για τις διαφορές ανάμεσα σε προϊόντα συχνής χρήσης στην ασιατική κουζίνα. Πάμε λοιπόν να μάθουμε κάποιες από αυτές!



YAKITORI vs TERIYAKI


Η σάλτσα Yakitori  και Teriyaki  μοιάζουν πολύ στον τρόπο παρασκευής τους. Και οι δύο αποτελούνται από ζάχαρη ,σάλτσα σόγιας και mirin. Το Teriyaki όμως είναι λίγο πιο καρυκευμένο καθώς περιέχει τζίντζερ και σκόρδο. Με απλά λόγια, η σάλτσα Yakitori κατηγοριοποιείται ως σάλτσα Teriyaki. Η κύρια διαφορά είναι ότι η σάλτσα Yakitori χρησιμοποιείται μόνο για ψητό κοτόπουλο στην Ιαπωνία προς το τέλος του μαγειρέματος δηλαδή δεν χρειάζεται μαρινάρισμα. Η σάλτσα Teriyaki χρησιμοποιείται για μια ευρύτερη ποικιλία από ψητά κρέατα, λαχανικά και tofu και ως μαρινάδα αλλά και ως σάλτσα μαγειρικής.




SAKE vs MIRIN


Το Sake  φτιάχνεται από ρύζι και νερό. Αν και αναφέρεται συνήθως ως ιαπωνικό κρασί ρυζιού, παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας παρασκευής παρόμοια με την μπύρα. Το Mirin , γνωστό και ως γλυκό ιαπωνικό κρασί ρυζιού, είναι ένα σιροπιαστό υγρό που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα και για γλασάρισμα. Αν και τόσο το sake όσο και το mirin είναι αλκοολούχα προϊόντα, το mirin χρησιμοποιείται μόνο για μαγείρεμα ενώ το sake μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για κατανάλωση όσο και για μαγείρεμα. Μία από τις κύριες διαφορές είναι ότι το sake περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ το mirin έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Έτσι το σάκε προστίθεται συχνά νωρίτερα στη διαδικασία μαγειρέματος για να εξατμιστεί μέρος του αλκοόλ.




 ΡΥΖΑΛΕΥΡΟ vs ΚΟΛΛΩΔΕΣ ΡΙΖΑΛΕΥΡΟ


Το ρυζάλευρο  και το κολλώδες ρυζάλευρο  παρασκευάζονται από λευκό ρύζι και έτσι έχουν λευκό χρώμα. Και τα δύο είναι αλεσμένα αλεύρια με υφή πούδρας. Το αλεύρι ρυζιού μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι σίτου στις περισσότερες συνταγές ψωμιού και κέικ. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης γλουτένης, πρόσθετα συστατικά όπως το άμυλο ταπιόκας  ή το άμυλο πατάτας  προστίθενται συνήθως για να δώσουν στα τρόφιμα μια πιο απαλή, ζυμωτή σύσταση.


Το κολλώδες ρυζάλευρο γίνεται πολύ κολλώδες όταν θερμαίνεται και έχει μια μοναδικά μαστιχωτή υφή. Ως εκ τούτου, είναι ένα κοινό συστατικό σε ζυμαρικά και πολλά ασιατικά επιδόρπια, όπως για παράδειγμα το μότσι.  Το κολλώδες ρυζάλευρο αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό πυκνωτικό για σάλτσες και σως.



 MISO vs DOENJANG



Η πάστα Miso  και η κορεάτικη πάστα σόγιας (Doenjang ) είναι πάστες σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση που μοιάζουν πολύ σε γεύση και υφή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές.

Τα πιο παραδοσιακά και βασικά συστατικά για το κορεάτικο doenjang περιλαμβάνουν αλάτι, νερό και σόγια. Το ιαπωνικό miso μπορεί ενδεχομένως να περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους συστατικών ανάλογα με την ποικιλία του!

 Το κορεάτικο doenjang έχει πάντα μια γήινη γεύση που είναι τολμηρή και αλμυρή. Από την άλλη, το ιαπωνικό miso έχει ποικιλία διαφορετικών γεύσεων ανάλογα με τα υλικά! Έτσι μπορεί να είναι πιο ήπιο, πιο απαλό και πιο γλυκό.



ΑΠΛΟ vs ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΣΗΣΑΜΕΛΑΙΟ 


Το απλό σησαμέλαιο, το οποίο παρασκευάζεται από ωμό σουσάμι, δεν έχει σχεδόν καθόλου χρώμα, γεύση ή άρωμα και έχει υψηλό σημείο καπνού, που το καθιστά καλό μαγειρικό λάδι. Αντίθετα, το καβουρδισμένο σησαμέλαιο έχει βαθύ κεχριμπαρένιο έως καφέ χρώμα, με έντονο άρωμα και γεύση ξηρών καρπών και πολύ χαμηλότερο σημείο καπνού. Πιο σκούρο χρώμα από το κανονικό σησαμέλαιο, το καβουρδισμένο σησαμέλαιο είναι επίσης πιο ακριβό, αλλά χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη ποσότητα. Μην το χρησιμοποιείτε για τηγάνισμα. Εφόσον έχει ήδη τόσο πλούσια γεύση, ζεσταίνοντάς το ξανά θα του δώσει μια καμένη, ελαφρώς πικρή γεύση. Αντίθετα, περιχύστε το με φειδώ πάνω από τα τρόφιμα, ως καρύκευμα, λίγο πριν τα σερβίρετε.


* Για όποια απορία σχετική με τα προϊόντα μας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του προφίλ μας στο Instagram @Salamatasianmarket, τηλεφωνικά στο 216 900 86 12 ή φυσικά σε κάποιο από τα καταστήματά μας! *