Όταν λαχταράτε ασιατικό φαγητό, σκέφτεστε αμέσως το delivery. Τι θα γινόταν αν σας λέγαμε ότι θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε χρόνο παράδοσης και χρήματα και να φτιάξετε μερικά από τα πιο αγαπημένα σας πιάτα στο σπίτι; Ας ξεκινήσουμε μαθαίνοντας μερικές από τις άγνωστες λέξεις που μπορεί να βρείτε κατά την περιήγησή σας στο e-shop και τις συνταγές μας και ανακαλύψτε έναν εντελώς νέο κόσμο γεμάτο λιχουδιές!


AJIPON - Το Ajipon, επίσης γνωστό ως Ponzu  Citrus Seasoned Soy Sauce, είναι ένα μείγμα σάλτσας σόγιας και χυμού εσπεριδοειδών. Η στυφή και φρέσκια γεύση του είναι το τέλειο συνοδευτικό για μια μεγάλη γκάμα πιάτων. Το Ponzu συνδυάζει τις πλούσιες γεύσεις της σάλτσας σόγιας με την ξινή πινελιά του λεμονιού και του πορτοκαλιού, δημιουργώντας μια μοναδική γεύση σόγιας ιδανική για ψάρι και κρέας.


BOBA - Το τσάι Boba, επίσης γνωστό ως τσάι με γάλα και τσάι με πέρλες ταπιόκας, είναι ένα ποτό με βάση το τσάι που προέρχεται από την Ταϊβάν στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Συνηθέστερα αποτελείται από τσάι που συνοδεύεται από μασώμενες μπάλες ταπιόκας («μπόμπα» ή «πέρλες»), αλλά μπορεί να παρασκευαστεί και με άλλες επικαλύψεις, όπως ζελέ από γρασίδι, αλόη βέρα ή κόκκινο φασόλι. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: τσάι χωρίς γάλα και τσάι με γάλα.


CALAMANSI - Τα λάιμ Calamansi  είναι ένα εσπεριδοειδές δημοφιλές στις Φιλιππίνες και σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου χρησιμοποιείται ως αρωματικό συστατικό και για το χυμό τους. Έχει ξινή και ελαφρώς γλυκιά γεύση με μέτρια οξύτητα.


DURIAN - Το Durian  είναι ένα μοναδικό τροπικό φρούτο. Είναι δημοφιλές στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου έχει το παρατσούκλι «ο βασιλιάς των φρούτων». Το Durian είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περισσότερα από τα άλλα φρούτα.

'Εχει όμως "κακή" φήμη λόγω της έντονης και άσχημης μυρωδιάς του.


EDAMAME - Τα φασόλια Edamame  είναι ολόκληρα, μη ωριμασμένα φασόλια σόγιας. Είναι πράσινα και διαφέρουν στο χρώμα από τα κανονικά φασόλια σόγιας, τα οποία είναι συνήθως ανοιχτό καφέ.


Τα φασόλια Edamame πωλούνται συχνά κατεψυγμένα ενώ είναι ακόμα μέσα στους λοβούς τους, οι οποία δεν προορίζονται για κατανάλωση. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε edamame ξεφλουδισμένα χωρίς τους λοβούς.


Μπορείτε εύκολα να ζεστάνετε τα φασόλια βράζοντας, ατμίζοντας, τηγανίζοντας ή ψήνοντάς τα σε μικροκύματα για λίγα λεπτά.


FURIKAKE - Το Furikake  είναι ένα ιαπωνικό καρύκευμα που συνήθως παρασκευάζεται με φρυγανισμένο σουσάμι, nori, αλάτι, ζάχαρη. Αυτό το μείγμα ενισχύει πραγματικά τα πιάτα που φτιάχνουμε. Είναι νόστιμο πάνω από ιαπωνικό ρύζι, μπολ Poke ή Poke Beets ή Vegan Ramen!


GALANGAL- Η ρίζα Galangal  είναι ένα μπαχαρικό εγγενές στη Νότια Ασία. Οι πικάντικες, πιπεράτες και αρωματικές ιδιότητες του galangal είναι μια χαρακτηριστική γεύση σε πολλά παραδοσιακά πιάτα, όπως κάρυ, σούπες και παρασκευάσματα ρυζιού. Το Galangal σχετίζεται στενά με το τζίντζερ και τον κουρκουμά, και οι τρεις ρίζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκες ή αποξηραμένες για να δώσουν γεύση στα πιάτα σας.


HAR GOW - Ένα είδος παραδοσιακού καντονέζικου dumpling  με γαρίδες. Η εξωτερική φλούδα είναι ημιδιαφανής και η γέμιση είναι από γαρίδες. Τα περιτυλίγματα φτιάχνονται με συνδυασμό αμύλου σίτου, ταπιόκας και λαρδί, γεμισμένα με μείγμα είτε κιμά είτε ολόκληρων γαρίδων και βλαστών μπαμπού. Μόλις μαγειρευτεί στον ατμό, η ζύμη πρέπει να είναι μαστιχωτή και σχεδόν διαφανής, αλλά αρκετά σφιχτή για να τη χειριστείτε με ξυλάκια chopsticks, ενώ η γέμιση πρέπει να παραμείνει τραγανή.


INARI - To Inari  age είναι καρυκευμένες μπουκιές tofu (ονομάζονται  aburaage), που μαγειρεύονται σε ζωμό με βάση το dashi, ζάχαρη, mirin και σάλτσα σόγιας. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σούσι Inari και kitsune udon.


JJAJANGMYEON - Το Jjajangmyeon  είναι ένα πιάτο με ζυμαρικά σε  σάλτσα μαύρου φασολιού. Μαζί με το jjamppong  (πικάντικη σούπα με ζυμαρικά με θαλασσινά) και το tangsuyuk (탕수육, γλυκόξινο χοιρινό ή μοσχάρι), είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κορεατοκινεζικά πιάτα.


Όπως ίσως έχετε δει σε κορεατικά δράματα, είναι επίσης το πιο δημοφιλές πιάτο για delivery στο σπίτι στην Κορέα, όπως είναι η πίτσα στην Αμερική. Είναι το πιάτο που συνήθως οι Κορεάτες θα παραγγείλουν μετά από μια κουραστική ημέρα.


KIMCHI - Το Kimchi, είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο συνοδευτικό από αλατισμένα και ζυμωμένα λαχανικά, όπως το λάχανο νάπα και το κορεάτικο ραπανάκι. Χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία από καρυκεύματα, όπως gochugaru (κορεάτικο τσίλι σε σκόνη), φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο, τζίντζερ και jeotgal (αλατισμένα θαλασσινά) κ.λπ. Το Kimchi χρησιμοποιείται επίσης σε μια ποικιλία από σούπες και μαγειρευτά. Ως βασικό φαγητό στην κορεάτικη κουζίνα, τρώγεται ως συνοδευτικό σχεδόν με κάθε κορεάτικο γεύμα. Μάθετε περισσότερα για το kimchi --> εδώ


LAKSA - Το Laksa  είναι ένα πικάντικο πιάτο με νούντλς δημοφιλές στη Νοτιοανατολική Ασία. Το Laksa αποτελείται από διάφορους τύπους νούντλς , συνηθέστερα πλατιά νούντλς ρυζιού, με κοτόπουλο, γαρίδα ή ψάρι. Οι περισσότερες παραλλαγές του laksa παρασκευάζονται με μια πλούσια και πικάντικη σούπα καρύδας ή ένα ζωμό καρυκευμένο με ξινό asam (ταμαρίνδο)



...to be continued...