KOREAN PASTES 


Οι κορεατικές πάστες είναι κοινές βασικές πρώτες ύλες στην κορεατική κουζίνα, επειδή απλώς μεταφέρουν σχεδόν οποιοδήποτε κορεάτικο πιάτο σε άλλο επίπεδο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη γεύση. Μπορεί να έχετε ξαναδεί αυτές τις πάστες στο κατάστημα μας ή σε συνταγές που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν έχετε ιδέα τι είναι και σε τι χρησιμεύουν.

Σήμερα θα το αναλύσουμε για εσάς παρουσιάζοντας τρεις κορεάτικες πάστες που είμαστε σίγουροι ότι θα κολλήσετε σύντομα:


1. Doenjang 된장 


Αυτή η κορεάτικη πάστα είναι φτιαγμένη από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και έχει καφέ χρώμα. Αν ψάχνετε για σύγκριση, σκεφτείτε το μίσο στην ιαπωνική κουζίνα. Το χαρακτηριστικό του doenjang είναι ότι έχει μια πιο τολμηρή και πιο αλμυρή γεύση σε σύγκριση με το μίσο. Αυτή η πάστα σόγιας χρησιμοποιείται συχνά για να εμπλουτίσει τη γεύση της σούπας,  να καρυκεύσει τα λαχανικά και το κρέας, το ρύζι ή σε ανάμειξη με άλλες κορεάτικες πάστες. Αν ψάχνετε για μια πιο υγιεινή εκδοχή ντιπ για τα λαχανικά σας, τότε το doenjang είναι απλά φοβερό. 

2. Gochujang 고추장


Για όσους προτιμούν να προσθέσουν το πικάντικο στοιχείο αλλά και λίγη γλυκύτητα στα γεύματά τους, το gochujang είναι το κατάλληλο. Αυτή η κορεάτικη πάστα έχει το σωστό επίπεδο πικάντικου - όχι πολύ ήπιο, ούτε πολύ καυτερό. Παρασκευάζεται από gochu-garu (σκόνη τσίλι), κολλώδες ρύζι, meju (ζυμωμένη σόγια) σε σκόνη, yeotgireum (σκόνη βύνης κριθαριού) και αλάτι. Μερικές φορές προστίθεται επίσης μια μικρή ποσότητα γλυκαντικού, όπως ζάχαρη, σιρόπι ή μέλι. Το τελικό προϊόν είναι μια σκούρα, κοκκινωπή πάστα με πλούσια, πικάντικη γεύση.
Οι μαρινάδες, τα ντιπ, οι σούπες, το κρέας, τα μαγειρευτά, το ρύζι και άλλα κορεάτικα φαγητά αναβαθμίζονται όταν βάζετε κουταλιά gochujang. Το Bibimbap, το οποίο θεωρείται το εθνικό πιάτο με ρύζι της Κορέας, έχει συχνά gochujang. 

Tip : Οπουδήποτε μια συνταγή απαιτεί σάλτσα σκόρδου τσίλι, θα μπορούσατε να πειραματιστείτε αντικαθιστώντας το gochujang για πιο περίπλοκη γεύση!



3. Ssamjang 쌈장

Το Ssamjang είναι βασικά gochujang και doenjang σε συνδυασμό, με λίγο σουσάμι, σκόρδο και άλλα υπέροχα συστατικά που το κάνουν να έχει αυτή την υφή που μοιάζει σχεδόν με αυτή ενός φυστικοβούτυρου. Μπορεί να έχετε ξαναδεί ssamjang στα wraps μαρουλιού (Ssambap) σε κάποιο Κορεάτικο μπάρμπεκιου. Αυτή η πάστα έχει αιχμαλωτίσει τόσο τους ουρανίσκους των Κορεατών και μη, που μερικοί τρώνε ακόμη και ssamjang κατευθείαν από τη συσκευασία!
Αποτελεί σίγουρα ένα υπέροχο ντιπ για τα κρέατα, τα ψάρια, το τόφου και τα λαχανικά σας.


Πώς αποθηκεύετε το gochujang, το doenjang και το ssamjang;

Ακριβώς όπως η πάστα μίσο, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τις κορεάτικες πάστες σας όσο το δυνατόν πιο φρέσκες μετά το άνοιγμα είναι να σφραγιστούν και να τις βάλετε στο ψυγείο. Αυτό γιατί σε πολύ ζεστή θερμοκρασία συνεχίζεται η ζύμωση των προϊόντων και η γεύση αλλά και το χρώμα αλλάζουν.

Θα βρείτε όλες τις πάστες φασολιού σόγιας που διαθέτουμε εδώ.  Εσείς με ποιά θα πειραματιστείτε πρώτα?