Είτε βάζετε τρόφιμα στο ψυγείο, στην κατάψυξη ή στο ντουλάπι, έχετε πολλές ευκαιρίες να αποτρέψετε τροφιμογενείς ασθένειες.

Ο στόχος είναι να μην αρρωστήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, το E. coli O157:H7 και το C. botulinum, που προκαλεί αλλαντίαση. Η διατήρηση των τροφίμων σε ψύξη στις κατάλληλες θερμοκρασίες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης αυτών των βακτηρίων.

Αυτές οι συμβουλές αποθήκευσης τροφίμων μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις τροφιμογενείς ασθένειες.

Ψύξτε ή καταψύξτε τα ευπαθή προϊόντα αμέσως.

Τα τρόφιμα που απαιτούν ψύξη πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο αμέσως μόλις τα πάρετε σπίτι. Ακολουθήστε τον «κανόνα των δύο ωρών» για να αφήνετε τα αντικείμενα που χρειάζονται ψύξη σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ μην αφήνετε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αυγά ή τα προϊόντα ή άλλα τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες—μία ώρα εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι πάνω από 30° C. Αυτό ισχύει και για είδη όπως τα υπολείμματα και φαγητά από delivery. Επίσης μην γεμίζετε το ψυγείο ή την κατάψυξη τόσο σφιχτά ώστε να μην μπορεί να κυκλοφορήσει ο αέρας.

Διατηρείτε τις συσκευές σας στις κατάλληλες θερμοκρασίες.

Διατηρήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους ή κάτω από 4° C. Η θερμοκρασία του καταψύκτη πρέπει να είναι -18° C. Ελέγχετε περιοδικά τις θερμοκρασίες. Τα θερμόμετρα συσκευών είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε αυτές τις θερμοκρασίες και είναι γενικά φθηνά.

Ελέγξτε τις οδηγίες αποθήκευσης στις ετικέτες.

Πολλά είδη εκτός από κρέατα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να διατηρούνται κρύα. Εάν έχετε αμελήσει να βάλετε κάτι στο ψυγείο σωστά, συνήθως είναι καλύτερο να το πετάξετε.

Χρησιμοποιήστε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα το συντομότερο δυνατό.

Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα στο ψυγείο, όπως τα κρέατα για μεσημεριανό γεύμα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται το συντομότερο δυνατό. Όσο περισσότερο φυλάσσονται στο ψυγείο, τόσο περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί η Listeria, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενείς ασθένειες, ειδικά εάν η θερμοκρασία του ψυγείου είναι πάνω από 4 ° C.

Να είστε σε εγρήγορση για χαλασμένα τρόφιμα.

Οτιδήποτε φαίνεται ή μυρίζει ύποπτα πρέπει να πεταχτεί. Η μούχλα είναι σημάδι αλλοίωσης. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και στο ψυγείο. Η μούχλα δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία, αλλά μπορεί να κάνει τα τρόφιμα να μην είναι ορεκτικά. Η ασφαλέστερη πρακτική είναι να απορρίπτετε τα τρόφιμα που έχουν μουχλιάσει.

Η τήρηση των άλλων συνιστώμενων πρακτικών χειρισμού τροφίμων θα μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο να αρρωστήσετε — καθαρίστε τα χέρια, τις επιφάνειες και τα προϊόντα σας, διαχωρίστε τα ωμά τρόφιμα από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και μαγειρέψτε σε ασφαλείς θερμοκρασίες.Συμβουλές ψύξης

Μαρινάρετε τα τρόφιμα στο ψυγείο. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα σε τρόφιμα που αφήνονται να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, μην επαναχρησιμοποιείτε ποτέ το υγρό μαριναρίσματος ως σάλτσα.

Καθαρίζετε τακτικά το ψυγείο και σκουπίζετε αμέσως τις πιτσιλιές. Αυτό βοηθά στη μείωση της ανάπτυξης των βακτηρίων Listeria και αποτρέπει τις σταγόνες από την απόψυξη του κρέατος που μπορούν να επιτρέψουν στα βακτήρια από το ένα τρόφιμο να εξαπλωθούν στο άλλο. Καθαρίζετε συχνά το ψυγείο.

Κρατήστε τα τρόφιμα καλυμμένα. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα στο ψυγείο σε καλυμμένα δοχεία ή σφραγισμένες σακούλες αποθήκευσης και ελέγχετε καθημερινά τα υπολείμματα για αλλοίωση. Αποθηκεύστε τα αυγά στο κουτί τους στο ίδιο το ψυγείο και όχι στην πόρτα, όπου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη.

Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης. Η ημερομηνία "χρήσης έως" σημαίνει ότι ο κατασκευαστής συνιστά τη χρήση του προϊόντος μέχρι αυτή την ημερομηνία για την καλύτερη γεύση ή ποιότητα. Η ημερομηνία δεν είναι ημερομηνία ασφάλειας τροφίμων. Σε κάποιο σημείο μετά την πρώτη ημερομηνία χρήσης, ένα προϊόν μπορεί να αλλάξει σε γεύση, χρώμα, υφή ή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αλλά το προϊόν μπορεί να είναι υγιεινό και ασφαλές πολύ μετά από αυτήν την ημερομηνία. Εάν δεν είστε σίγουροι ή αν το φαγητό φαίνεται αμφισβητήσιμο, πετάξτε το.


Συμβουλές κατάψυξης

Τα τρόφιμα που είναι σωστά κατεψυγμένα και μαγειρεμένα είναι ασφαλή.

Τα τρόφιμα που χειρίζονται σωστά και αποθηκεύονται στην κατάψυξη στους -18° C  θα παραμείνουν ασφαλή. Ενώ η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια, εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αν και τα τρόφιμα θα είναι ασφαλή επ' αόριστον στους 0° F, η ποιότητα θα μειώνεται όσο περισσότερο είναι το φαγητό στην κατάψυξη. Η τρυφερότητα, η γεύση, το άρωμα και το χρώμα μπορούν όλα να επηρεαστούν. Τα υπολείμματα πρέπει να φυλάσσονται σε σφιχτά δοχεία. Με τα κατεψυγμένα τρόφιμα του εμπορίου, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες μαγειρέματος στη συσκευασία για να διασφαλίσετε την ασφάλεια.

Η κατάψυξη δεν μειώνει τα θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχει μικρή αλλαγή στην αξία πρωτεΐνης ενός τροφίμου κατά την κατάψυξη.

Το κάψιμο στην κατάψυξη δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν είναι ασφαλή.

Το κάψιμο του καταψύκτη είναι θέμα ποιότητας των τροφίμων και όχι θέμα ασφάλειας τροφίμων. Εμφανίζεται ως γκριζοκαφέ δερματώδεις κηλίδες σε κατεψυγμένα τρόφιμα. Μπορεί να συμβεί όταν τα τρόφιμα δεν είναι καλά τυλιγμένα σε αεροστεγή συσκευασία και προκαλούν ξηρές κηλίδες στα τρόφιμα.

Τα θερμόμετρα ψυγείου/καταψύκτη πρέπει να παρακολουθούνται.

Μπορείτε να αγοράσετε θερμόμετρα ψυγείου/καταψύκτη στο τμήμα ειδών οικιακής χρήσης των καταστημάτων, , μαγειρικής και παντοπωλείου. Τοποθετήστε ένα στο ψυγείο σας και ένα στην κατάψυξή σας, στο μπροστινό μέρος σε μια ευανάγνωστη θέση. Ελέγχετε τη θερμοκρασία τακτικά — τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Εάν χάσετε ηλεκτρισμό

Εάν πέσει το ρεύμα, κρατήστε τις πόρτες του ψυγείου και του καταψύκτη κλειστές όσο το δυνατόν περισσότερο. Το ψυγείο σας θα κρατήσει τα τρόφιμα κρύα για περίπου τέσσερις ώρες εάν είναι κλειστό. Ένας πλήρης καταψύκτης θα διατηρήσει μια επαρκή θερμοκρασία για περίπου 48 ώρες εάν η πόρτα παραμείνει κλειστή.

Μόλις αποκατασταθεί το ρεύμα . . .

Θα πρέπει να προσδιορίσετε την ασφάλεια των τροφίμων σας. Δείτε πώς:

Εάν ένα θερμόμετρο συσκευής διατηρήθηκε στην κατάψυξη, ελέγξτε τη θερμοκρασία όταν επανέλθει η τροφοδοσία. Εάν το θερμόμετρο καταψύκτη δείχνει 4°C ή χαμηλότερα, τα τρόφιμα είναι ασφαλή και μπορούν να ξανακαταψυχθούν.

Εάν δεν έχει φυλαχθεί ένα θερμόμετρο στην κατάψυξη, ελέγξτε κάθε συσκευασία τροφίμων για να προσδιορίσετε την ασφάλειά του. Δεν μπορείτε να βασιστείτε στην εμφάνιση ή την οσμή. Εάν το φαγητό εξακολουθεί να περιέχει κρυστάλλους πάγου ή είναι 4°C ή χαμηλότερη, είναι ασφαλές να το ξαναψύξετε ή να το μαγειρέψετε.

Τα τρόφιμα στο ψυγείο πρέπει να είναι ασφαλή, εφόσον το ρεύμα δεν ήταν εκτός ρεύματος για περισσότερες από τέσσερις ώρες και η πόρτα του ψυγείου παραμένει κλειστή. Απορρίψτε οποιαδήποτε ευπαθή τροφή (όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά ή υπολείμματα) που έχει υπερβεί τους Τα τρόφιμα στο ψυγείο πρέπει να είναι ασφαλή, εφόσον το ρεύμα δεν ήταν εκτός ρεύματος για περισσότερες από τέσσερις ώρες και η πόρτα του ψυγείου παραμένει κλειστή. Απορρίψτε οποιαδήποτε ευπαθή τροφή (όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά ή υπολείμματα) που έχει υπερβεί τους 4°C για δύο ώρες ή περισσότερο.


Συμβουλές για είδη που δεν βρίσκονται στο ψυγείο

Ελέγξτε τα κονσερβοποιημένα προϊόντα για ζημιές. Η ζημιά της κονσέρβας φαίνεται από  το πρήξιμο, διαρροή, τρύπες, σπασίματα, εκτεταμένη βαθιά σκουριά ή σύνθλιψη ή βαθούλωμα αρκετά σοβαρό ώστε να αποφευχθεί η κανονική στοίβαξη ή το άνοιγμα με ένα χειροκίνητο ανοιχτήρι κουτιού τύπου τροχού. Το κολλώδες στο εξωτερικό των κουτιών μπορεί να υποδηλώνει διαρροή. Τα πρόσφατα αγορασμένα κουτιά που φαίνεται να έχουν διαρροή θα πρέπει να επιστραφούν στο κατάστημα για επιστροφή χρημάτων ή ανταλλαγή. Διαφορετικά, πετάξτε τα κουτάκια.

Κρατήστε τα τρόφιμα μακριά από δηλητήρια. Μην αποθηκεύετε μη ευπαθή τρόφιμα κοντά σε προϊόντα οικιακού καθαρισμού και χημικά.

ΠΗΓΗ : https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/are-you-storing-food-safely