Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε σε κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις σας!


  •     Τι διαφορά έχουν οι Κινέζικες με τις Ιαπωνικές σάλτσες σόγιας?

 

Οι σάλτσες σόγιας κινέζικου τύπου συνήθως παρασκευάζονται για μερικές εβδομάδες με σπόρους σόγιας, αλάτι, σιτάρι και νερό. Μετά την παρασκευή, μπορεί να προστεθεί καραμελέ χρώμα για να δώσει στη σάλτσα το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της. Οι σάλτσες σόγιας σε κινέζικο στυλ χρησιμοποιούνται συχνά για χρώμα και όχι για γεύση. Το «light» και το «dark» αναφέρονται στο χρώμα της σάλτσας, όχι στο πόσο αλμυρή είναι. Στην πραγματικότητα, μια ελαφριά σάλτσα σόγιας κινέζικου στυλ μπορεί να έχει πιο αλμυρή γεύση από μια σκούρα!

 

Οι ιαπωνικού τύπου σάλτσες σόγιας, γνωστές και ως shoyu, συνήθως παρασκευάζονται για μήνες και όχι για εβδομάδες και μπορεί να παλαιωθούν για ακόμη περισσότερο για να αναπτύξουν τη γεύση. Γενικά, οι ιαπωνικές σάλτσες σόγιας παρασκευάζονται με λιγότερο αλάτι από τις αντίστοιχες κινεζικού στυλ. Το σιτάρι και ένα μείγμα από καλλιέργειες μαγιάς και μυκήτων –γνωστό και ως koji– είναι βασικά συστατικά της ιαπωνικής σάλτσας σόγιας. Οι χρωματισμοί χρησιμοποιούνται σπάνια, αν όχι ποτέ.

 

Στην Ιαπωνία, η σάλτσα σόγιας χρησιμοποιείται τόσο για τη γεύση όσο και για το χρώμα. Εκτός από τη μέθοδο παραγωγής, αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ κινέζικου στυλ και ιαπωνικού στυλ σάλτσας σόγιας.

 

Μάθετε περισσότερα για τις σάλτσες σόγιας εδώ!


  •    Σε τι διαφέρει η μαγιονέζα Kewpie από τις υπόλοιπες του εμπορίου?

 

Ενώ για την παρασκευή της κλασικής μαγιονέζας  χρησιμοποιούνται ολόκληρα αυγά, η Kewpie mayo ενσωματώνει κρόκους και μόνο κρόκους  για κίτρινο χρώμα και πλούσια απαλή υφή. Οι κρόκοι των αυγών - ακριβώς τέσσερις σε κάθε μπουκάλι 500 γραμμαρίων - είναι μια σημαντική πηγή αμινοξέων που δίνουν στη μαγιονέζα Kewpie την χαρακτηριστική της αλμυρή γεύση και, για να αναφέρουμε την προφανή, γεύση αυγού.

 

Επίσης αντί για λευκό ξύδι, η Kewpie βασίζεται σε ένα μείγμα ξιδιού - ξύδι ρυζιού, ξύδι κόκκινου κρασιού, μηλόξυδο και αποσταγμένο ξύδι-,  για πρόσθετη πολυπλοκότητα, νοστιμιά και φυσική γλυκύτητα.

Δεν χρησιμοποιείται ίχνος ζάχαρης, με αποτέλεσμα να την καθιστά ιδανική για διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.

 

Επιπλέον, το μπουκάλι συμπίεσης βοηθά στη διατήρηση του οξυγόνου, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του.  •              Πως μπορώ να φτιάξω bao buns εάν δεν έχω ατμομάγειρα (steamer)?

 

Ο πρώτος ατμομάγειρας  από μπαμπού κατασκευάστηκε ειδικά για το μαγείρεμα ψωμιών bao. Ευτυχώς όμως, μπορείτε να μαγειρέψετε ψωμάκια bao και χωρίς αυτόν.

 

Το μαγείρεμα του bao στον ατμό στο φούρνο μικροκυμάτων είναι μια εξαιρετική τεχνική, επειδή είναι γρήγορη, απλή και τα μικροκύματα είναι ένα κοινό εξάρτημα σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Θα χρειαστείτε:

 

- Έναν φούρνο μικροκυμάτων

- Ένα πιάτο

- Ένα μπολ

- Χαρτοπετσέτες


Οδηγίες :

1. Πάρτε μία χαρτοπετσέτα και βρέξτε τη με λίγο νερό.

2. Τυλίξτε το bao και βάλτε το σε ένα πιάτο.

3. Βάλτε το στα μικροκύματα για 1 λεπτό τη φορά σε μέτρια ρύθμιση μέχρι να ατμιστεί κατάλληλα.

Είναι σημαντικό να ψήνουμε το bao σε μικροκύματα σε μικρά διαστήματα( έλεγχος ανά 30” ) σε μέτρια ρύθμιση. Εάν το ψήσετε σε μικροκύματα για πολλή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία, το ψωμάκι θα στεγνώσει και θα γίνει σκληρό.

                                                                                                                                                                   ή

Μία ακομή εναλλακτική τεχνική, είναι να βάλετε λίγο νερό σε μία κατσαρόλα να βράζει, να τοποθετήσετε ένα σουρωτήρι το οποίο έχετε ντύσει με μία τρυπημμένη λαδόκολα μέσα στην κατσαρόλα, χωρίς να ακουμπάει το νερό κάτω, να τοποθετήσετε τα bao buns περιμετρικά, να κλείσετε το καπάκι και να ρίξετε 3-4 πετ΄σετες από πάνω. Ο χρόνος ατμίσματος για τα bao buns, είναι γύρω στα 15 λεπτά.  •   Για πόσο καιρό μπορώ να συντηρήσω τις σάλτσες μου?


 Σάλτσα από εκχύλισμα στρειδιού (Oyster sauce):  Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της ανοιγμένης σάλτσας στρειδιών, ψύξτε και κρατήστε τη σφιχτά κλεισμένη ανά πάσα στιγμή. Η σάλτσα στρειδιών που βρίσκεται συνεχώς στο ψυγείο θα παραμείνει γενικά στην καλύτερη ποιότητα για περίπου 2 χρόνια.

Εάν η σάλτσα στρειδιών εμφανίσει οσμή, γεύση ή εμφάνιση ή αν εμφανιστεί μούχλα, θα πρέπει να απορριφθεί.

Σάλτσα σόγιας : Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Kikkoman, η σάλτσα σόγιας δεν θα χαλάσει «εφόσον δεν έχει προστεθεί νερό ή άλλα συστατικά». Αυτό σημαίνει ότι το να το κρατάτε ερμητικά κλειστό το αποτρέπετε σε μεγάλο βαθμό από το να χαλάσει.

Ένα κλειστό μπουκάλι σάλτσας σόγιας διαρκεί τουλάχιστον μερικά χρόνια μετά την τυπωμένη ημερομηνία. Μόλις το ανοίξετε, διατηρεί την καλύτερη ποιότητα για περίπου ένα μήνα σε θερμοκρασία δωματίου και ίσως μισό χρόνο στο ψυγείο, αλλά παραμένει ασφαλές και αξιοπρεπές από άποψη ποιότητας για πολύ περισσότερο.

Εκχύλισμα ψαριού (Fish sauce) : Μόλις ανοιχτεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα αυτό το προϊόν για τουλάχιστον ένα χρόνο όταν το αποθηκεύετε στο ψυγείο, χωρίς να ανησυχείτε ότι θα μειωθεί η ποιότητά του. Μπορεί να παραμείνει φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, χάρη στο υψηλό επίπεδο αλατιού και την απουσία ευπαθών συστατικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να διατηρήσετε ένα κλειστό μπουκάλι σάλτσας ψαριού για ένα χρόνο μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα. Είναι περίπου μια περίοδος τριών έως τεσσάρων ετών μετά την εμφιάλωση.

Σάλτσα Σριράτσα (Sriracha) : Η καυτερή σάλτσα Sriracha δεν χαλάει εύκολα διότι τα περισσότερα συστατικά της, όπως οι πιπεριές τσίλι, το ξύδι και το αλάτι, είναι φυσικά συντηρητικά. Αυτό ισχύει σχεδόν για όλες τις καυτερές σάλτσες.  Έτσι, παρόλο που η σάλτσα έρχεται με μια ημερομηνία τυπωμένη στο μπουκάλι, συνήθως διαρκεί μήνες μετά από αυτήν. Ένα δροσερό και ξηρό μέρος είναι αρκετά καλό για να το αποθηκεύσετε.

Σάλτσα Τεριγιάκι (Teriyaki):  Η σάλτσα Teriyaki δεν χαλάει γρήγορα, αλλά δεν διαρκεί για πάντα. Μόλις ανοίξετε το μπουκάλι, διατηρείται μερικούς μήνες έως και ένα χρόνο αν το βάλετε στο ψυγείο.  •      Πως μαγειρεύω τα  dumplings?


Υπάρχουν 3 τρόποι :

·         Deep frying :  προσθέτουμε λάδι σε μια φριτέζα ή μια μεγάλη κατσαρόλα και  στη συνέχεια προσθέτουμε τα κατεψυγμένα ζυμαρικά στο λάδι .Για καλύτερα αποτελέσματα, φροντίστε να μην ξεπαγώσετε πρώτα τα ζυμαρικά σας.

Τηγανίστε τα  για περίπου δύο έως τρία λεπτά, βγάζοντας πρώτα ένα δοκιμαστικό dumpling.Όταν είναι έτοιμο θα έχει ένα καφέ και τραγανό εξωτερικό με ένα ζεστό και αχνιστό εσωτερικό.

·         Pan frying : Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία με μερικές κουταλιές της σούπας λάδι μέσα. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τα κατεψυγμένα dumplings σας. Μαγειρέψτε στο λάδι για περίπου τρία με τέσσερα λεπτά, γυρίζοντας μια φορά για να ροδίσουν πολλές πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψετε τα dumplings  περίπου μέχρι τη μέση, μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και καλύψτε με ένα καπάκι που εφαρμόζει σφιχτά. Βράζουμε στον ατμό μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Με αυτή τη μέθοδο, τα ζυμαρικά σας θα καταλήξουν σε ένα μείγμα μαγειρεμένων στον ατμό και τηγανητά.

·         Boiling : Το βράσιμο είναι πάντα μια ωραία επιλογή, ειδικά αν θέλετε να τα προσθέσετε σε σούπα. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και αφήστε να βράσει. Προσθέστε τα κατεψυγμένα ζυμαρικά σας (και πάλι, μην τα ξεπαγώσετε πρώτα) και ανακατέψτε για να μην κολλήσουν στα πλάγια.

Επιστρέψτε το νερό σας σε σημείο βρασμού και μετά προσθέστε περίπου ένα φλιτζάνι κρύο νερό. Επαναλάβετε, αφήνοντας ξανά να βράσει και προσθέτοντας άλλο ένα φλιτζάνι κρύο νερό. Μόλις το νερό σας βράσει για τρίτη φορά,τα ζυμαρικά σας θα είναι έτοιμα.

Steaming: Τα τοποθετούμε μέσα σε ατμομάγειρα ή καλαθάκι μπαμπού (το οποίο θα βάλουμε πάνω σε μια κατσαρόλα, με νερό που βράζει) για 10'.


Για όποια απορία σχετική με τα προϊόντα μας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του προφίλ μας στο Instagram @Salamatasianmarket, τηλεφωνικά στο 216 900 86 12 ή φυσικά σε κάποιο από τα καταστήματά μας!