Το μίσο είναι ένα είδος πάστας, αποτελεί ένα από τα πιο hot υλικά της παγκόσμιας πλέον γαστρονονομίας, κατάγεται από την Ιαπωνία και είναι το απόλυτο συνώνυμο της γεύσης umami. Παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα. 

Λόγω των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την διαδικασία της ζύμωσης, το μίσο βοηθά πολύ την πέψη, τονώνει και καθαρίζει το αίμα και δίνει πολύ ενέργεια στον οργανισμό, παρέχοντας ιχνοστοιχεία, μέταλλά και βιταμίνες (ιδιαίτερα Β12), θεωρείται δε ότι συμβάλλει στην προστασία από την ραδιενέργεια.

Θα δείτε τρεις τύπους  miso  στα καταστήματα μας :

·         Το    λευκό    /         shiro   είναι το πιο ήπιο και ονομάζεται επίσης γλυκό miso. Το λευκό miso ζυμώνεται για μικρότερο χρονικό διάστημα και έχει λιγότερο αλάτι σε σχέση με τις σκούρες ποικιλίες. Έχει πιο ήπια, πιο λεπτή γεύση και προσαρμόζεται εύκολα. Είναι υπέροχο σε σούπες, ντρέσινγκ και ελαφριές σάλτσες για ζεστό καιρό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στη θέση των γαλακτοκομικών σε ορισμένες συνταγές (σκεφτείτε τον πουρέ πατάτας miso).

·         Το           κίτρινο        /                   shinshu πέφτει στη μέση και είναι, για κάποιους, το πιο ευέλικτο. Ένας άλλος ήπιος τύπος που ζυμώνεται λίγο περισσότερο από το λευκό miso, το κίτρινο miso κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως ανοιχτό καφέ και είναι προσαρμόσιμο στις περισσότερες μαγειρικές εφαρμογές, από σούπες έως γλάσο.

·         Το κόκκινο  /        aka miso που έχει υποστεί μεγαλύτερη ζύμωση, είναι το πιο αλμυρό και έντονο. Ένα miso με μεγαλύτερη διάρκεια ζύμωσης που περιλαμβάνει οποιεσδήποτε πιο σκούρες κόκκινες και καφέ ποικιλίες, το κόκκινο miso είναι γενικά πιο αλμυρό από το ανοιχτό κίτρινο και το λευκό miso και έχει μια πιο δυναμική γεύση. Ταιριάζει καλύτερα σε συνταγές όπως σούπες, μπραιζέ και μαρινάδες ή ως γλάσο. Μπορεί εύκολα να κατακλύσει τα πιο ήπια συστατικά, γι' αυτό χρησιμοποιήστε με φειδώ.


Πιστεύεται ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των ανθρώπων στην Ιαπωνία καταναλώνουν σούπα miso τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Η προέλευση αυτού του δημοφιλούς πιάτου μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαιότητα. Έγινε ένα «καθημερινό γεύμα» για τους σαμουράι κατά την περίοδο Καμακούρα (1185–1333) και, κατά την εποχή των ιαπωνικών εμφυλίων πολέμων.

 

Τι κάνει τη πάστα miso υγιεινή;


Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη στην κατανάλωση της πάστας miso για την απώλεια βάρους, την πέψη και την υγεία του ανοσοποιητικού. Εκτός από την υπέροχη γεύση,  προσφέρει στον οργανισμό πολλές βασικές ουσίες. Δείτε μερικά οφέλη:


·         Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Το Miso περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν βασικές δομές όπως τα οστά και το νευρικό σύστημα.

·         Βελτιώνει την πέψη: Επειδή το miso είναι πλούσιο σε προβιοτικά, βοηθά το σώμα να διατηρεί υγιή επίπεδα βακτηρίων. Αυτό το βακτήριο συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τα αέρια, τη διάρροια, το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.

·         Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Τα προβιοτικά μειώνουν επίσης την παραγωγή κακών βακτηρίων, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τελικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι δίαιτες πλούσιες σε προβιοτικά μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από λοιμώξεις πιο γρήγορα και να μειώσετε την ανάγκη για αντιβιοτικά.

·         Μειώνει τη χοληστερόλη: Το Miso περιλαμβάνει σόγια πλούσια σε λεκιθίνη. Αυτή η φυτική ουσία βοηθά στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της χοληστερόλης.

·         Βελτιώνει την ψυχική υγεία: Οι σπόροι σόγιας είναι επίσης γνωστό ότι περιέχουν ακετυλοχολίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη, και βιταμίνη Β — η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες.

 

Πέρα από την διατροφική του αξία, το μίσο νοστιμίζει πολύ τα φαγητά, ειδικά τις ουδέτερες γευστικά χορτόσουπες.


Δεν είστε σίγουροι τι να προσθέσετε στη σούπα miso; Δοκιμάστε να το συνδυάσετε με αυτά τα νόστιμα συστατικά:

Θαλασσινά: Γαρίδες, ψάρι, μύδια ή καβούρι.

Λαχανικά: Καρότα, πατάτες ή κρεμμύδια, φύκια, φρέσκο κρεμμύδι.

Πράσινα: Σπαράγγια, μπρόκολο, σπανάκι ή πράσινα φασόλια.

Tofu: Ganmodoki, atsuage ή aburaage.

Noodles: Soba, udon, ramen ή noodles ρυζιού.


Quick Recipes

 

Miso soup: 1 κούπα νερό, 1 κ.σ miso, φρέσκο κρεμμυδάκι,   φύκι,   τόφου --> Διαβάστε περισσότερα   εδώ.   

Salad Dressing: 2 κ.σ ελαιολάδο, 1 κ.σ miso, 1 κ.σ βαλσάμικοσκόρδο  σε  σκόνη

Marinade: 2 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.σ miso, 1 κ.σ σόγια, 1 κ.σ  mirin, 2 κ.σ σάκε, σκόρδο, πιπέρι

Instant Miso soup : Η  στιγμιαία   σούπα miso έρχεται σε ένα ή δύο μικρά φακελάκια/πακέτο ανά μερίδα. Απλώς αδειάζετε το περιεχόμενο σε ένα μπολ σούπας, προσθέτετε λίγο βραστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και ανακατεύετε.

 

«Η πάστα Miso πρέπει να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένο δοχείο στο ψυγείο. Οι πιο ανοιχτόχρωμες ποικιλίες διατηρούνται για περίπου 9 μήνες και οι πιο σκούρες έως ένα χρόνο.»