Όταν σκέφτεστε το ιαπωνικό κρασί ρυζιού, πιθανότατα σκέφτεστε το σάκε. Το Mirin είναι αρκετά κοντά, αλλά υπάρχουν μερικές σημαντικές διακρίσεις.


  Στην πιο αληθινή του μορφή (που ονομάζεται "hon mirin"), το mirin είναι το προϊόν της ζύμωσης ενός μείγματος κολλώδους ρυζιού στον ατμό και καλλιεργημένου ρυζιού που ονομάζεται koji.  Αφού καθίσει για μια περίοδο που κυμαίνεται από δύο μήνες έως μερικά χρόνια, η σύνθετη πλούσια σε umami, αλλά ήπια γλυκιά, γεύση αναδύεται για να ζωντανέψει όλα τα είδη των πιάτων.


Το Mirin έχει υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης, χάρη στο σχηματισμό μοναδικών σύνθετων υδατανθράκων κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Αυτό κάνει το μέσο mirin πιο γλυκό χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, είναι η τέλεια ισορροπία με την αλμυρή γεύση της σάλτσας σόγιας ή του tamari, για χρήση σε μαρινάδες, γλάσο και ζωμούς. Το Mirin μαλακώνει τα υλικά με τα οποία μαγειρεύετε και προσθέτει μια ήπια γλυκύτητα.


Το Hon mirin (μετάφραση: αληθινό mirin), το οποίο περιέχει σε 14% αλκοόλ κατ' όγκο, έχει μια περίπλοκη και πλούσια γεύση umami.


Όταν περιπλανηθείτε στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ μας, μπορεί να βρείτε ένα προϊόν που ονομάζεται mirin-fu ή honteri. Αυτά είναι καρυκεύματα τύπου mirin. Αν και δεν είναι ακριβώς αληθινό mirin, αυτά τα προϊόντα παρασκευάζονται με ανάμειξη νερού, σιροπιού καλαμποκιού και ρυζιού. Περιέχουν λιγότερο από 1 τοις εκατό αλκοόλ και η γεύση τους μοιάζει με αυτή του mirin.


Τι μπορείτε να αντικαταστήσετε το mirin;

Αν και τίποτα δεν θα αντικαταστήσει πραγματικά τη γεύση του mirin, αν  τυχαίνει να έχετε ξύδι ρυζιού, προσθέστε λίγη ζάχαρη (περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύδι σε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη) και μετά αντικαταστήστε σε αναλογία 1:1 σε μια συνταγή.


Μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το mirin, θα γίνει γρήγορα βασικό στοιχείο στην κουζίνα σας για να στρογγυλοποιήσετε ένα πιάτο και να του δώσετε μια πολυπλοκότητα. Λοιπόν, τι περιμένετε? Πάρτε ένα μπουκάλι και ξεκινήστε να μαγειρεύετε νόστιμο φαγητό.


Πέρα από τις μαρινάδες, το mirin έχει πολλές άλλες εξαιρετικές χρήσεις. Παραθέτουμε μερικές από αυτές εδώ:


Βράσιμο φαγητών στον ατμό με mirin, τελείωμα στις μπριζόλες με βούτυρο sake-mirin, παρασκευή σιγοβρασμένου στιφάδου sukiyaki , stir-fry udon και φυσικά άλλα πολλά!


Αποθήκευση

Το hon Mirin διατηρείται καλά σε θερμοκρασία δωματίου χάρη στην περιεκτικότητά του σε αλκοόλ για έως και τρεις μήνες. Το mirin-fu , μόλις ανοιχτεί, διατηρείται για τρεις μήνες και πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο.