Τα dumplings είναι πουγκάκια ζύμης γεμάτα με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σε όλο τον κόσμο.


Απλά αλλά πολύπλοκα, είναι απείρως προσαρμόσιμα και αποτελούν γευστικά πιάτα σε πολλές χώρες. Τα dumplings είναι ευέλικτα και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το σχήμα, τον τύπο της γέμισης και τη μέθοδο μαγειρέματος.

Ήρθαν αρχικά από την Κίνα πριν από πολλούς αιώνες, αλλά χρησιμοποιήθηκαν στην ιαπωνική και κορεάτικη κουζίνα και ονομάστηκαν gyoza και mandu. Αν και τα συστατικά μέσα στα ζυμαρικά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το εστιατόριο ή την περιοχή, η τυπική γέμιση είναι ένας συνδυασμός από κιμά, λάχανο, σχοινόπρασο, σκόρδο και τζίντζερ. Μάλιστα, το κινέζικο πρωτότυπο του είχε πολύ περισσότερο σκόρδο!

Tα κινέζικα dumplings γράφονται επίσης ως Shumai, σερβίρονται ως μέρος του ντιμ σαμ. Yπάρχουν διάφορες εκδοχές αυτών των dumplings στην Κίνα καθώς και σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.  Συνήθως γεμίζονται με γαρίδες, κοτόπουλο ή χοιρινό, καθώς και με φύτρα φασολιών, ψιλοκομμένα καρότα και κρεμμύδια. Συχνά καλύπτονται με αυγοτάραχο. Τα γεμίσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή και την περιοχή.Τα Shumai έχουν κυλινδρικό ή στρογγυλό σχήμα που μοιάζει με καλάθι. Έχουν ανοιχτή κορυφή και η γέμιση φαίνεται εύκολα. Γενικά, η σάλτσα ντιπ Shumai είναι φτιαγμένη από σάλτσα σόγιας αναμεμειγμένη με τσίλι και ξύδι. Ο τυπικός τρόπος μαγειρέματος του Shumai είναι το μαγείρεμα στον ατμό χρησιμοποιώντας έναν ατμομάγειρα από μπαμπού. Αλλά, μπορεί επίσης να μαγειρευτεί στον ατμό ή να ψηθεί μόνο με τηγάνι και το καπάκι.

Αν και τα κινέζικα dumplings περιέχουν βοδινό, χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, ψάρι και γαρίδες στη γέμιση τους, τα κλασικά Gyoza γίνονται συνήθως με χοιρινό κιμά. Τα Ιαπωνικά Gyoza συνήθως βυθίζονται σε σάλτσα ξυδιού-σόγιας πριν καταναλωθούν, κάτι που βοηθάει να αντισταθμιστεί όλο το σκόρδο μέσα σε αυτό. Το Gyoza συνήθως δεν καταναλώνεται ως πλήρες γεύμα στην Ιαπωνία. Συνήθως τρώγονται ως ορεκτικό ή ως συνοδευτικό σε εστιατόρια με ζυμαρικά - ή ως σνακ για να συνοδεύονται από λίγη μπύρα ή σάκε. Το βασικό χαρακτηριστικό της Gyoza βρίσκεται στη μέθοδο μαγειρέματος, η οποία περιλαμβάνει και το τηγάνισμα πέρα από το μαγείρεμα στον ατμό. Αυτή η τεχνική είναι που δίνει τόσο ιδιαίτερη υφή στα gyoza, με τραγανή βάση αλλά και αφράτη την υπόλοιπη ζύμη που μέσα της κρύβει μια ζουμερή γέμιση.

Το Mandu είναι μια κορεάτικη εκδοχή  που αποτελείται από κιμά και λαχανικά τυλιγμένα σε ένα λεπτό κομμάτι ζύμης. Οι δημοφιλείς γεμίσεις κρέατος περιλαμβάνουν γαρίδες, κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό και τα δημοφιλή συστατικά λαχανικών μπορεί να περιλαμβάνουν φύτρα φασολιών, πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο kimchi και πολλά άλλα. Το κορεάτικο mandu μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, όπου σιγοβράζεται σε ζωμό βοείου κρέατος, στον ατμό ή τηγανητό. Ακριβώς όπως το ιαπωνικό gyoza, συνήθως βυθίζεται σε σάλτσα σόγιας αναμεμειγμένη με ξύδι και σερβίρεται με kimchi στο πλάι. Το Mandu συνήθως απολαμβάνεται ως ορεκτικό ή ως σνακ, αλλά σχεδόν όλες οι κορεάτικες οικογένειες ετοιμάζουν αυτό το πιάτο την πρώτη μέρα κάθε Πρωτοχρονιάς σιγοβράζοντας τα mandu σε ζωμό βοείου κρέατος για να φτιάξουν mandu σε σούπα.


ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ



Gyoza 

Pan Fry: Χωρίς να τα ξεπαγώσετε, βάλτε ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και τοποθετήστε τα gyoza με την κάτω πλευρά τους και αφήστε τα μέχρι να πάρουν χρώμα. 'Υστερα βάλτε 100 ml ζεστό νερό, κλείστε το καπάκι και αφήστε τα μέχρι να πιούν όλο το νερό. 

Deep Fry: Χωρίς να τα ξεπαγώσετε, τοποθετήστε τα σε καυτό ηλιέλαιo -σε βαθύ τηγάνι, για 2,5 λεπτά. 

Boil: Χωρίς να τα ξεπαγώσετε, προσθέσετε τα σε νερό που βράζει, για 3,5 λεπτά. 

Steam: Χωρίς να τα ξεπαγώσετε, τοποθετήστε τα μέσα σε ατμομάγειρα ή σε καλαθάκι μπαμπού (το οποίο θα βάλετε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) για 10 λεπτά. 


Mandu 

Steam: Χωρίς να τα ξεπαγώσετε, τοποθετήστε τα μέσα σε ατμομάγειρα ή σε καλαθάκι μπαμπού (το οποίο θα βάλετε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) για 6 λεπτά. 

Fried: Χωρίς να τα ξεπαγώσετε, τηγανίστε τα σε καυτό ηλιέλαιο για 8 λεπτά, γυρνώντας τα απ' όλες τις πλευρές. 

Soup: Χωρίς να τα ξεπαγώσετε, προσθέσετε τα σε νερό που βράζει, για 6 λεπτά. 


Shumai 

Steam: Χωρίς να τα ξεπαγώσετε, τοποθετήστε τα μέσα σε ατμομάγειρα ή σε καλαθάκι μπαμπού (το οποίο θα βάλετε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) για 8 λεπτά.


Βρείτε εδώ  το κατάλληλο μέγεθος ατμιστή για εσάς! 


*Πέρα από τα καταστήματα μας, εάν βρίσκεστε εντός λεκανοπεδίου Αττικής μπορείτε να προμηθευτείτε Gyoza, Mandu, Shumai, αλλά και άλλα όπως Wonton, Har Gow και φύλλα για να τα φτιάξετε μόνοι σας, μέσω της πλατφόρμας Wolt ή E-food !*