Τα ασιατικά νούντλς χωρίζονται ευρέως σε τρεις τύπους:  νούντλς από σιτάρι, νούντλς ρυζιού και “glass” νούντλς . Μάθετε περισσότερα για κάθε τύπο παρακάτω, για τα πιο δημοφιλή παραδείγματα του καθενός αλλά και εύχρηστες συμβουλές μαγειρικής και συνταγές!


Νούντλς σιταριού


Το σιτάρι είναι το πιο δημοφιλές δημητριακό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή νούντλς σε όλο τον κόσμο, και αυτό ισχύει και για τα ασιατικά.

Τα ασιατικά νούντλς σιταριού παρασκευάζονται γενικά με αλεύρι σίτου και αυγό, όπως και τα ιταλικά ζυμαρικά. Μια βασική διαφορά, ωστόσο, είναι ότι - ενώ τα ιταλικά ζυμαρικά φτιάχνονται σαν ρολό και στη συνέχεια κόβεται  η ζύμη σε φέτες - πολλές μορφές ασιατικών νούντλς με αυγά γίνονται τραβώντας και τεντώνοντας  τη ζύμη.



Lo Mein και Chow Mein  -  Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι κινέζικων ζυμαρικών από σιτάρι είναι το lo mein και το chow mein. Και τα δύο είναι φτιαγμένα από αλεύρι σίτου και αυγό, και έχουν κυλινδρικό σχήμα, όπως τα μακαρόνια, αλλά λίγο πιο χοντρά. Τα αποξηραμένα νουντλς βράζονται  για 5 έως 6 λεπτά πριν από τη χρήση. Μετά το βράσιμο, τα ζυμαρικά μαγειρεύονται  σε stir-fry με κρέας και λαχανικά, μαζί με μια σάλτσα, ή και μόνα τους.

Τα Chow mein noodles είναι συνήθως πιο τραγανά, ενώ τα lo mein noodles είναι μαλακά. Επιπλέον, είναι συχνά δυνατό να αντικαταστήσετε φιδέ ή μαλλιά αγγέλου με ασιατικά νούντλς με αυγά.

 

Ramen Noodles  -  Μια άλλη  δημοφιλής ποικιλία νούντλς με σιτάρι κατάγεται από την Ιαπωνία με τη μορφή των ramen.

Τα Ramen νούντλς επεξεργάζονται με ένα αλκαλικό συστατικό που ονομάζεται kansui, το οποίο τα κάνει να πάρουν ένα σγουρό σχήμα.

Η λέξη "ramen" αναφέρεται τόσο στα νούντλς όσο και στο πιάτο.

Τα Ramen σαν νούντλς είναι πιο λεπτά από το chow mein ή το lo mein. Τα καρυκεύματα που προστίθενται συνήθως στο ramen είναι το λευκό και το μαύρο πιπέρι, το βούτυρο, το πιπέρι τσίλι, το σουσάμι και το σκόρδο σε σκόνη.  Επειδή είναι σχετικά λεπτά, τα νούντλς θα μαλακώσουν καθώς παραμένουν σε  ζωμό, όπως η σούπα miso ramen, οπότε είναι σημαντικό να μην τα παραβράσετε αρχικά.

Τα στιγμιαία νούντλς, ή instant ramen, είναι νούντλς που πωλούνται σε προμαγειρεμένο και αποξηραμένο τεμάχιο με αρωματική σκόνη και/ή έλαιο καρυκευμάτων. Το άρωμα είναι συνήθως σε ξεχωριστό πακέτο, αν και στην περίπτωση των νούντλς σε κούπα, το άρωμα έχει ήδη προστεθεί. Τα αποξηραμένα μπλοκ έχουν σχεδιαστεί για να μαγειρεύονται ή να μουλιάζονται σε βραστό νερό πριν φαγωθούν.

Πώς να μαγειρέψετε instant ramen: Βάλτε 500ml νερό να βράσουν σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε τα noodles και μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Προσθέστε το πακέτο γεύσης, ανακατέψτε και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 30 δευτερόλεπτα.


Udon Noodles -   Τα Udon Noodles είναι  άλλα αγαπημένα ιαπωνικά noodles, αλλά σε αντίθεση με τα ramen, τα udon είναι παχιά και λαστιχωτά και έχουν μια απαλή υφή. Η γεύση τους είναι ουδέτερη προκειμένου να δένουν καλύτερα με έντονα φαγητά. Πλαισιώνονται συνήθως με miso και συνοδεύουν κοτόπουλο, μανιτάρια shiitake κ.ά.

 Γενικά σε συνδυασμό με ζωμό, τα udon νούντλς πωλούνται πιο συχνά φρέσκα, αλλά διατίθενται αποξηραμένα , άλλα και κατεψυγμένα, αν και η φρέσκια ποικιλία διαθέτει ανώτερη υφή.

Τα udon είναι μία ωραία επιλογή να τα κάνετε stir-fry, καθώς αποκτούν μία τραγανή κρούστα απο την σόγια εξωτερικά και εσωτερικά μένουν μαλακά, γεμάτα γεύση,

Πώς να μαγειρέψετε  udon νούντλς:  προσθέστε τα νούντλς σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και αφήστε τα να βράσουν. Ανακατεύουμε τα νούντλς, προσθέτουμε περισσότερο κρύο νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν ξανά. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε τα νούντλς μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τα περνάμε κάτω από κρύο νερό. Τα udon θέλουν 3 λεπτά βράσιμο αν πρόκειται για σούπα και 1 ΄λεπτό μούλιασμα σε καυτό νερό αν πρόκειται να μαγειρέψετε την stir-fry εκδοχή.


Soba NoodlesΤα soba νούντλς είναι ένα μοναδικό προϊόν για μερικούς λόγους. Πρώτον, είναι φτιαγμένα με αλεύρι φαγόπυρου εκτός από αλεύρι σίτου, που τους δίνει μια χαρακτηριστική γεύση, η οποία θυμίζει κριθαρένιο παξιμάδι και ανοιχτό έως σκούρο καφέ χρώμα. Και δεύτερον, αντί να σερβίρονται ζεστά, τα soba σερβίρονται συνήθως κρύα, μαζί με μια γευστική σάλτσα ντιπ, την τσούγιου. Τα κρύα soba νούντλς,  τα περνάνε από πάγο πριν τα σερβίρουν και τα σερβίρουν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς είναι ένα δροσιστικό πιάτο.


Somen noodlesΤα Somen είναι παρόμοια με τα soba με τη διαφορά ότι είναι πλήρως φτιαγμένα από σιτάρι και όχι από φαγόπυρο, επομένως είναι λευκά αντί για καφέ και έχουν πιο λεία υφή. Σερβίρονται επίσης συνήθως κρύα.

Πώς να μαγειρέψετε soba και somen noodles : Φέρτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε βράση και μαγειρέψτε τα soba noodles για 4-5 λεπτά ή απλώς μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην σβολιάσουν. Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε καλά κάτω από κρύο νερό, ανακατεύοντας να φύγει το άμυλο.

 

Νουντλς ρυζιού



Τα νούντλς ρυζιού αποτελούν τη δεύτερη ευρεία κατηγορία των ασιατικών νούντλς. Φτιαγμένα από άμυλο ρυζιού, είναι διαθέσιμα σε όλα τα μήκη και πλάτη και μπορούν να βρεθούν στις κουζίνες σχεδόν κάθε ασιατικής χώρας.

Έχουν μια σφιχτή, ελαστική υφή και είναι σε θέση να απορροφήσουν τις γεύσεις των σαλτσών ή των ζωμών με τους οποίους σερβίρονται.

Τα νούντλς ρυζιού εμφανίζονται σε σούπες και stir-fries, και τα αποξηραμένα νούντλς ρυζιού θα πρέπει συχνά να εμποτιστούν ή να βράσουν πριν το μαγείρεμα.

Σχεδόν όλα τα noodles ρυζιού είναι χωρίς γλουτένη ! Αλλά όπως πάντα, πρέπει να διαβάσετε τις ετικέτες σας για να είστε σίγουροι.

Τα περισσότερα νούντλς ρυζιού είναι επίπεδα και ενώ υπάρχει μεγάλη διακύμανση στο πλάτος τους - με μερικά από τα πιο φαρδιά να έχουν πλάτος περίπου ένα εκατοστό - τα περισσότερα περίπου το ίδιο πλάτος με το linguine.

Το Pad Thai, για παράδειγμα, είναι ένα κλασικό ταϊλανδέζικο stir-fry πιάτο που παρασκευάζεται με sticks ρυζιού. Το βιετναμέζικο pho είναι μια άλλη δημοφιλής σούπα με νούντλς που φτιάχνεται με rice sticks.

Πώς να μαγειρέψετε νούντλς ρυζιού : Βράζουμε μια κατσαρόλα με νερό και μετά σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέστε τα νούντλς ρυζιού στην κατσαρόλα ή ρίξτε το βραστό νερό πάνω από τα νούντλς σε ένα φαρδύ μπολ, σκεπάζοντάς τα εντελώς. Στριφογυρίζουμε τα νούντλς για λίγο να χωριστούν. Μουλιάζετε για 6 έως 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν μαστιχωτά.  Στραγγίζουμε.

 


Glass Noodles


Τέλος, τα “ νούντλς από γυαλί”,  δηλαδή τα glass noodles είναι μια ευρεία κατηγορία νούντλς που παρασκευάζονται από οποιοδήποτε άλλο είδος αμύλου εκτός από σιτάρι ή ρύζι. Τα νούντλς με φασόλια Mung είναι αρκετά κοινά, όπως και τα νούντλς από άμυλο ταπιόκας, καννά , γλυκομαννάνη (shirataki) και άμυλο γλυκοπατάτας.  

Παρά την ποικιλόμορφη προέλευσή τους, η διαδικασία παρασκευής αυτών των ζυμαρικών περιλαμβάνει την απομόνωση των αμύλων από αυτές τις διάφορες πηγές, έτσι ώστε τα ίδια τα ζυμαρικά να μην έχουν τίποτα ιδιαίτερο. Αυτά τα νουντλς είναι συνήθως πολύ πιο λεπτά, σχεδόν σαν κλωστή και ονομάζονται glass noodles γιατί αφού βράσουν αποκτούν μια υαλώδη, σχεδόν διαφανή εμφάνιση.

Η υφή τους είναι γενικά πολύ ελαστική και συχνά σερβίρονται σε stir-fries. Το τηγάνισμα αυτών των noodles τα κάνει ιδιαίτερα τραγανά.

Η γλουτένη είναι εμφανώς δύσκολο να χωνευτεί, καθιστώντας αυτά τα νούντλς μια εξαιρετική επιλογή για όποιον ακολουθεί κατά γράμμα μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Επίσης έχουν ορισμένα επίπεδα αλατιού και ασβεστίου.

 

Πώς να μαγειρέψετε glass noodles :  Όπως τα νουντλς ρυζιού, έτσι και τα glass noodles  πρέπει επίσης να μουλιαστούν πριν το μαγείρεμα, εκτός αν πρόκειται να τα τηγανίσετε. Μόλις μουλιάσουν, τα glass noodles  απαιτούν σχετικά μικρό χρόνο ψησίματος, από 3 έως 6 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα. Αφού τα στραγγίξετε και τα ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό, τα περιχύνετε με λάδι για να μην κολλήσουν. Και να θυμάστε, τα glass noodles απορροφούν τις γεύσεις του μαγειρικού τους υγρού, οπότε αν δεν τα μαγειρεύετε σε ζωμό ή σε σούπα, φροντίστε τουλάχιστον να αλατίσετε το νερό μαγειρέματος.



Διαλέξτε την επόμενή σας συνταγή από το blog μας εδώ και βρείτε τα κατάλληλα νούντλς εδώ