Τι είναι κάρυ?


Το κάρυ προέρχεται από την κουζίνα της   Ινδικής υποηπείρου και η λέξη προέρχεται από την ινδική Ταμίλ λέξη «Kari» που σημαίνει σάλτσα ή σούπα που τρώγεται με ρύζι. 


Πάστα ή Σκόνη κάρυ?


Η πάστα κάρυ και η σκόνη κάρυ έχουν τη λέξη κάρυ στο όνομά τους, επομένως είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς κάποιος μπορεί να τα μπερδέψει.


Η πάστα κάρυ έχει μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας ως αποτέλεσμα των υγρών συστατικών της όπως τα τσίλι, το λάιμ, το λεμονόχορτο και το γκαλάνγκαλ. Φτιάχνεται με πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο τσίλι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι σχετικά καυτερή. Η κίτρινη παραλλαγή είναι η πιο ήπια από τις τρεις με την κόκκινη να είναι η επόμενη και η πράσινη να είναι η πιο καυτή από όλες.


Η παραδοσιακή πάστα κόκκινου κάρυ μπορεί να περιέχει έως και 20 διαφορετικά αποξηραμένα τσίλι με διάφορα αρωματικά. Η πάστα πράσινου περιέχει πράσινα τσίλι , καθώς και φύλλα κόλιανδρου και καφίρ λάιμ για να του δώσουν ένα ζωντανό, πράσινο χρώμα. Εν τω μεταξύ, η κίτρινη πάστα κάρυ παίρνει το χρώμα της από φρέσκο κουρκουμά και σκόνη κάρυ.


Η σκόνη κάρυ αποτελείται από αλεσμένα μπαχαρικά και επομένως είναι ένα ξηρό μείγμα μπαχαρικών από τα οποία ο κόλιανδρος, ο κουρκουμάς, το κύμινο και το κόκκινο τσίλι είναι σχεδόν πάντα σταθερά.

 Οι περισσότερες τυποποιημένες σκόνες κάρυ παρασκευάζονται για να είναι ήπιες, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις όπως η σκόνη κάρυ Madras που είναι πιο καυτερή από τα κανονικά μείγματα σκόνης κάρυ.


Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω με τον ίδιο τρόπο?


Επειδή η πάστα κάρυ είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν από τη σκόνη κάρυ, δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στη θέση της σκόνης κάρυ και να περιμένετε να έχετε ακριβώς το ίδιο προφίλ γεύσης. Το ίδιο θα ίσχυε αν επιχειρούσατε να χρησιμοποιήσετε σκόνη κάρυ ως υποκατάστατο πάστας κάρυ - το προφίλ γεύσης θα ήταν λάθος. Επιπλέον, οι υφές κάθε μπαχαρικού επηρεάζουν τον τρόπο χρήσης τους. Η πάστα κάρυ συχνά τηγανίζεται εκ των προτέρων. Η σκόνη κάρυ από μόνη της δεν μπορεί να τηγανιστεί καθώς θα καιγόταν. Ενώ θα μπορούσατε να το κάνετε πάστα προσθέτοντας νερό ή ένα υγρό συστατικό όπως αλεσμένες πιπεριές τσίλι, το προφίλ γεύσης θα ήταν ακόμα πολύ διαφορετικό από αυτό της πάστας κάρυ.



Το πιάτο κάρυ


Η χρήση της λέξης "κάρυ" είναι ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος να αναφερθούμε σε ένα είδος πιάτου όπως τα ινδικά μαγειρευτά ,τις ταϊλανδέζικες σούπες αλλά και τα ιαπωνικά "comfort food".

Αυτά τα πιάτα είναι πολύ διαφορετικά όσον αφορά τα συστατικά, τη γεύση και τις μεθόδους παρασκευής.


Ινδικό κάρυ : Τα ινδικά κάρυ συχνά έχουν πιο βελούδινη και παχιά υφή. Για να φτιάξουν ένα ινδικό κάρυ, οι περισσότεροι σεφ θα ξεκινήσουν ζεσταίνοντας το ghee ή το διαυγές βούτυρο σε ένα τηγάνι και, στη συνέχεια, προσθέτοντας έναν συνδυασμό ξηρών μπαχαρικών και τσιγαρίζοντάς τα μέχρι να μυρίσουν. Περιλαμβάνουν περισσότερα μπαχαρικά, αλλά είναι συνήθως λιγότερο πικάντικα από τα ταϊλανδέζικα κάρυ. Συχνά περιλαμβάνουν λαχανικά όπως κρεμμύδια και ντομάτες που ανακατεύονται ή κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια. Επίσης χρησιμοποιούνται παχύρρευστη κρέμα ή πατάτες ως πηκτικοί παράγοντες. Το ινδικό κάρυ τρώγεται πάντα με ρύζι μπασμάτι και ποτέ με ζυμαρικά.


Ταϊλανδέζικο κάρυ : Το ταϊλανδέζικο κάρυ διατηρεί την αραιή του σύσταση επειδή τα λαχανικά του προστίθενται σε μεγάλα κομμάτια για να διατηρηθεί ο ζωμός σούπας. Το ταϊλανδέζικο κάρυ ξεκινά συχνά με μια πάστα κάρυ η οποία προστίθεται σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι και σωτάρεται και στη συνέχεια προστίθεται σε γάλα καρύδας μαζί με λαχανικά, κρέατα και σάλτσα ψαριού. Τα ταϊλανδέζικα κάρυ χρησιμοποιούν συχνά γάλα καρύδας ως υγρό βάσης και σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούν γαλακτοκομικά προϊόντα .Είναι συχνά πιο πικάντικα από τα ινδικά κάρυ. Για ένα ταϊλανδικό κάρυ χρησιμοποιούμε ρύζι γιασεμιού και δεν τρώγεται ποτέ με ψωμί.


Από τις πιο δημοφιλείς συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε είναι :   ButterChicken,    Κόκκινο κάρυ με γαρίδες ,    Korma, Tikka Masala, Madras, Vindaloo, Jalfrezi, Massaman


Ιαπωνικό κάρυ : Το ιαπωνικό κάρυ είναι αρκετά διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα κάρυ του κόσμου – έχει πιο παχύρρευστη συνοχή και η γεύση κλίνει στη γλυκιά και αλμυρή πλευρά. Η μοναδική γλυκύτητα προέρχεται από κρεμμύδια, καρότα και άλλες προσθήκες όπως το μέλι και τα τριμμένα μήλα. Σερβίρεται συνήθως σε τρεις κύριες μορφές: ρύζι κάρυ, κάρυ udon και ψωμί κάρυ (ζύμη με κάρυ). Κάποιοι θα περιέγραφαν το κάρυ περισσότερο σαν ένα χορταστικό στιφάδο παρά ένα τυπικό κάρυ όπως το ταϊλανδέζικο ή το ινδικό.

Είναι πολύ λιγότερο πικάντικο, γι' αυτό και είναι κατάλληλο για παιδιά. Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να φτιάξουμε ιαπωνικό κάρυ σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ότι χρησιμοποιούμε το βολικό μείγμα ιαπωνικής σάλτσας κάρυ που διατίθεται σε Ήπια, Μέτρια ή Καυτή.

Δύο από τις αγαπημένες μας συνταγές είναι το   Tonkatsu curry και το  Katsu curry θα βρείτε την συνταγές πατώντας πάνω στα ονόματα. 


Στο κατάστημά μας θα βρείτε μια πληθώρα από   πάστες κάρυ , σε μορφή   σκόνης  αλλά και  κυβάκια για ιαπωνικό κάρυ.


Φυσικά για τις μέρες που θέλουμε ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα προτείνουμε τα έτοιμα     cooking kit !


Important Notice: Τα φύλλα curry δεν έχουν γεύση κάρυ, είναι ένα φυτό του οποίου τα φύλλα είναι όξινα και θυμίζουν τα φύλλα καφίρ λάιμ.