Τι είναι το κίμτσι λοιπόν;

 

“Κίμτσι” είναι ουσιαστικά η διαδικασία στην οποία τα λαχανικά έχουν αλατιστεί, καρυκευτεί και ζυμωθεί , η οποία ήταν αρχικά ένας τρόπος διατήρησης των λαχανικών για τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες κίμτσι στην Κορέα.

Το κίμτσι που συναντάμε συνήθως γίνεται με λάχανο, παραδοσιακά με το κινέζικο (napa cabbage) , αν και το καρότο, το ραπανάκι, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το τζίντζερ , το σκόρδο το μήλο και το αχλάδι χρησιμοποιούνται επίσης συχνά.

Διατηρείται για αρκετό καιρό, καθιστώντας το ένα οικονομικό, ευέλικτο και εύκολο στην προετοιμασία τρόφιμο για να το έχετε στο ψυγείο.

 

Χρήσεις Κίμτσι

 

Στην κορεατική κουλτούρα, το κίμτσι σερβίρεται σχεδόν με κάθε γεύμα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού. Δεν τρώγεται μόνο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, αλλά χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε μια ποικιλία πιάτων. Το Kimchi jjigae, ένα παραδοσιακό στιφάδο με κίμτσι, είναι ίσως μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του.

 

Τι γεύση έχει;

 

Η γεύση του κίμτσι είναι πολύπλοκη και ποικίλλει πολύ ανάλογα με τη συνταγή.

Οι κύριες γευστικές νότες που θα βρείτε στο κίμτσι περιλαμβάνουν ξινή, πικάντικη, γλυκιά και umami. Η γεύση θα ποικίλλει επίσης ανάλογα με τα λαχανικά που θα επιλέξετε, τη διάρκεια της ζύμωσης και την ποσότητα αλατιού ή ζάχαρης που χρησιμοποιείται.

 

Οφέλη για την υγεία

 

Το κίμτσι θεωρείται το superfood της μακροζωίας!

 

·         Η χολίνη, η οποία βρίσκεται στο κίμτσι, είναι μια φυσική ένωση ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των κυττάρων, των μυών σας, του νευρικού σας συστήματος, ακόμη και της διάθεσής σας. Η χολίνη είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση της μνήμης σας.

·         Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος και εμποδίζει τα οστά να γίνουν εύθραυστα.

·         Το κίμτσι είναι μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό προβιοτικό. Τα ίδια βακτήρια γαλακτοβάκιλλων που βρίσκονται στο γιαούρτι και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση βρίσκονται και στο κίμτσι.

·         Το κίμτσι είναι γεμάτο με βήτα-καροτίνη και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών παθήσεων υγείας όπως το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

·         Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή για:

Βιταμίνη Α , Βιταμίνη C , Βιταμίνη Κ, Φολικό οξύ, Β καροτίνη, Χολίνη, Κάλιο, Ασβέστιο

 

Τι να μαγειρέψω με κίμτσι?

 

Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς και νόστιμες συνταγές με κίμτσι που σίγουρα θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε :

 

 

Θα βρείτε συνταγή για να φτιάξετε σπιτικό κίμτσι πατώντας εδώ.

Ειδάλλως μπορείτε να βρείτε έτοιμο τουρσί αλλά και άλλα προϊόντα με κίμτσι εδώ .