TEMPEH: ΈΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΠΡΟΪΟΝ ΣΟΓΙΑΣ

Posted by salamat 24/05/2018 1 Comment(s)

 

Mε γεύση καρυδιού και σταθερή υφή, το τέμπε (tempeh) που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προσθέσει την ιδιαίτερη γήινη γεύση του σε μια ποικιλία πιάτων. Με γενέτειρα την Ινδονησία, αυτή η φυτική πρωτεϊνη είναι δημοφιλής ιδιαίτερα στους vegans και αποτελεί μια υγιεινή και θετική διατροφική προσθήκη. 

 

Το τέμπε φτιάχνεται από ΣΟΓΙΑ, και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς μια απλή τροφή όπως τα φασόλια σόγιας μπορεί να μπει στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων με τρόπο φυσικό, φθηνό και θρεπτικό. Προϊόν αρκετών ημερών ζύµωσης της σόγιας µε τον µύκητα Oligosporus Rhizopus σε θερμοκρασίες  29-32 ° C, έχει λιγότερο υδαρή υφή από το tofu και μια πιο ξεχωριστή γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς και μανιτάρια. Μπορεί να παρασκευαστεί στον ατμό, να τηγανιστεί ή να ψηθεί και συχνά επίσης ενσωματώνεται σε σούπες, μαγειρευτά ή ψητά.  

 

 

Πλούσια πηγή πρωτεϊνών


Κάθε φλιτζάνι τέμπε περιέχει 31 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή 55% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και 67% για τις γυναίκες. Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στη διατήρηση του μυϊκού ιστού και στη δημιουργία ενζύμων που χρειάζονται τα κύτταρα για να λειτουργούν. Επίσης απορροφώνται εύκολα και αποτελούν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη προσθήκη σε χορτοφαγικές και vegan δίαιτες.

 

 

Χαλκός και μαγγάνιο


Μια μερίδα περιέχει 930 μικρογραμμάρια χαλκού ή ολόκληρη τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη και 2,2 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου, παραπάνω από όσα (1,8 χιλ.) απαιτούνται καθημερινά για τις γυναίκες και το 96% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες. Και τα δύο μέταλλα υποστηρίζουν την επούλωση πληγών και προάγουν την αντοχή των ιστών ενισχύοντας τη σύνθεση κολλαγόνου. Το μαγγάνιο βοηθά επίσης να αποβληθεί από τον εγκέφαλο το γλουταμινικό, μια νευρική τοξίνη,  ενώ ο χαλκός προάγει την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων.

 


Ριβοφλαβίνη και νιασίνη για μεταβολική υποστήριξη


Αποτελεί ιδιαίτερα καλή πηγή ριβοφλαβίνης, παρέχοντας 0,6 mg ανά μερίδα, το οποίο είναι 55% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και 46% για τους άνδρες. Προσφέρει επίσης 4,4 mg νιασίνης, δηλαδή 31% και 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Και οι δύο αυτές βιταμίνες ενεργοποιούν ένζυμα που χρειάζεται ο κυτταρικός μεταβολισμός για  να λειτουργήσει. Η ριβοφλαβίνη τρέφει επίσης το δέρμα και τα μάτια, ενώ η νιασίνη βοηθά στον έλεγχο της όρεξής.

 

 

Γαστρεντερικά Οφέλη


Είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, που συνδέονται με τις τοξίνες,  αποτοξινώνουν το παχύ έντερο και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

 

Υγιή λιπαρά


Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του τέμπε ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό.

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

 

Τέμπε, ατμιστό και στο τηγάνι:  Μαγειρέψτε στον ατμό, ολόκληρη την πλάκα για 15-20 λεπτά.

 

Κόψτε σε κύβους/τρίγωνα, λωρίδες και σωτάρετε σε σησαμέλαιο για 2-3 λεπτά να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέστε τα υγρά (2 μέρη νερό, 1 μέρος Σάλτσα σόγιας, 1 μέρος Μίριν ή γλυκό κρασί, 1 κομμάτι κόμπου 23 εκ.) και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Συνοδεύστε τα νουντλς σας, ή ακόμη και μέσα σε σαλάτα!

 

Επίσης, μετά το άτμισμα/βράσιμο, μπορείτε να το μαρινάρετε ή να το χρησιμοποιήσετε στην αγαπημένη σας συνταγή αντί για κρέας  (κοκκινιστό, λεμονάτο, με σάλτσα μουστάρδας, μπαχαρικά ). Δοκιμάστε το σε σωτέ λαχανικών αντί για τόφου, τρίψτε το σαν κιμά σε τσίλι, σε σάλτσα ζυμαρικών, σούπα κα. Μπορείτε να το τηγανίσετε πριν το μαγειρέψετε με άλλα υλικά για πιο τραγανή υφή και πλούσια γεύση.

source: www.itrofi.gr - .