Ένα μπαχαρικό, γνωστό και ως αρωματικό ή καρύκευμα, είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει τα τρόφιμα. Προέρχεται από ένα αποξηραμένο φυτό, συνήθως από σπόρους, φλοιό ή μέρος ρίζας, αλέθεται και κονιοποιείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ολόκληροι σπόροι.


Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής καθώς προσδίδουν γεύση, χρώμα και άρωμα στα αγαπημένα μας πιάτα ενώ παράλληλα έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία μας χάρη στις ευεργετικές τους ιδιότητες. Αυξάνοντας τα μπαχαρικά, μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι χωρίς να στερηθούμε τη γεύση.


Πρόκειται για ένα υλικό οικονομικό (με εξαιρέσεις), εύκολα διαχειρίσιμο το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλες απολαύσεις. Αρκεί να πειραματιστούμε προκειμένου να καταλήξουμε στα αγαπημένα μας.  



ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΕ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ




Για να διατηρήσετε τη γεύση όσο το δυνατόν περισσότερο, αποθηκεύστε τα αποξηραμένα μπαχαρικά και τα βότανα σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο φως - όχι πάνω από τη σόμπα, καθώς όλη αυτή η ζέστη θα τα κάνει να μαλακώσουν πιο γρήγορα. Διατηρείτε τα δοχεία κλειστά όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Καλό είναι να βάλετε ένα αυτοκόλλλητο με την ημερομηνία αγοράς, ώστε να τα διατηρείτε πάντα φρέσκα! Τα αποξηραμένα βότανα διαρκούν συνήθως 1-3 χρόνια. Τα αλεσμένα ή σε σκόνη μπαχαρικά έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια. Εάν φυλάσσονται σωστά, τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 χρόνια.




ΟΔΗΓΟΣ




ANNATTO :  Το Annatto είναι ένα είδος χρωστικής τροφίμων που παρασκευάζεται από τους σπόρους του δέντρου αχιότη (Bixa orellana). Αν και μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό, εκτιμάται ότι το 70% των φυσικών χρωμάτων στα τρόφιμα προέρχεται από αυτό.


Το χρώμα του προέρχεται από ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή, οι οποίες είναι χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του σπόρου και σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα και οι ντομάτες. Τα καροτενοειδή ωφελούν στην υγεία των ματιών.


Επιπλέον, το Annatto χρησιμοποιείται ως καρύκευμα για την ενίσχυση της γεύσης των πιάτων λόγω της ελαφρώς γλυκιάς και πιπεράτης γεύσης του.


Είναι ένα σημαντικό συστατικό στο cochinita pibil, ένα πικάντικο χοιρινό κρέας από το Γιουκατάν, για να φτιάξετε το κλασικό arroz con pollo από το Πουέρτο Ρίκο. Αλλιώς δοκιμάστε τα φιλιππινέζικα tamales  φτιαγμένα με ρύζι αντί για καλαμπόκι.






ΓΙΟΥΖΟΥ (YUZU) : Το Yuzu φημολογείται πως αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην κεντρική Κίνα. Αυτό το εσπεριδοειδές είναι έντονο κίτρινο με γεύση ανάμεσα σε αυτή ενός γκρέιπφρουτ και ενός μανταρινιού. Ενώ το ίδιο το φρούτο σχεδόν ποτέ δεν τρώγεται μόνο του, το ξύσμα και ο χυμός του χρησιμοποιούνται με αμέτρητους τρόπους σε κοκτέιλ, σούπες ασιατικού τύπου, ρύζι σούσι, σασίμι, σάλτσες, ντρέσινγκ για σαλάτες και μαγιονέζα, κέικ, μπισκότα, τσάι, το τόφου, τα νουντλς ramen ή την τεμπούρα σας. Χρησιμοποιείται ακόμη και σε ορισμένα γλυκά!


Η σκόνη Yuzu αποτελείται από την αποξηραμένη και κονιοποιημένη φλούδα Yuzu.


Προσθέτει υπέροχο άρωμα εσπεριδοειδών σχεδόν σε οτιδήποτε.


Tip : δοκιμάστε να αναμίξετε λίγο στο κανονικό σας αλάτι!


 


ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ (ANISE) :  Ο γλυκάνισος είναι ο αποξηραμένος σπόρος ενός αρωματικού ανθοφόρου φυτού, του Pimpinella anisum. Η γλυκιά του γεύση είναι παρόμοια με άλλα καρυκεύματα που μοιάζουν με γλυκόριζα, όπως το μάραθο, το εστραγκόν και ο αστεροειδής γλυκάνισος.


Οι σπόροι γλυκάνισου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ολόκληροι ή αλεσμένοι χρησιμοποιούνται συχνά σε ψωμιά, καραμέλες και επιδόρπια καθώς και σε αλμυρά πιάτα όπως κάρυ, πιάτα με κρέας, τουρσιά, λουκάνικα, θαλασσινά, μαγειρευτά και ορισμένα λαχανικά όπως παντζάρια και λάχανο. Ο γλυκάνισος περιλαμβάνεται συχνά σε μείγματα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μελόψωμου (ginger bread)  ή ζεστού κρασιού.






ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ (STAR ANISE) : Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ο αποξηραμένος λοβός φρούτων σε σχήμα αστεριού ενός αειθαλούς δέντρου, του llicium verum, που προέρχεται από το Βορειοανατολικό Βιετνάμ και τη νοτιοδυτική Κίνα. Και όπως ο μη-συγγενικός γλυκάνισος, η γεύση του είναι γλυκιά, πιπεράτη και μοιάζει με γλυκόριζα.


Χρησιμοποιείται ευρέως στις κουζίνες της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας για να καρυκεύσει το κρέας, τα λαχανικά, τις σούπες, τα μαγειρευτά και τα αρτοσκευάσματα όπως κέικ και μπισκότα.


Είναι επίσης ένα κύριο συστατικό στην παραδοσιακή κινεζική σκόνη πέντε μπαχαρικών και χρησιμοποιείται για να αρωματίσει τον καφέ, τα λικέρ, το ζεστό κρασί και το τσάι με καρυκεύματα.


Ο αστεροειδής γλυκάνισος ήταν χρήσιμος στην ιατρική σφαίρα για τη θεραπεία μιας ποικιλίας μυκητιασικών, βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.


 


ΚΑΡΔΑΜΟ (CARDAMOM) Αυτό το εξωτικό μπαχαρικό ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ και είναι περισσότερο γνωστό για τη γεύση που βρίσκεται τους σπόρους του. Μπορείτε είτε να τα χρησιμοποιήσετε ως έχουν, είτε να ψήσετε τους σπόρους σε ένα τηγάνι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα παρατηρήσετε όταν οι σπόροι απελευθερώσουν το χαρακτηριστικό άρωμά τους.


Το κάρδαμο χρησιμοποιείται για να καρυκεύει τόσο γλυκά όσο και αλμυρά πιάτα. Χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική,στην αραβική και στη σουηδική κουζίνα.  Συνδυάζεται καλά με πουλερικά, κόκκινο κρέας, φακές, πορτοκάλια, ρύζι και άλλα ζεστά μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο και κανέλα. Είναι ιδανικό σε κάρυ, τσάι και αρτοσκευάσματα.


Επίσης παρέχει δροσερή αναπνοή, καθώς η ευκαλυπτόλη είναι μια από τις κύριες ουσίες της. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που το μπαχαρικό μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους πάσχουν από λοιμώξεις και ασθένειες του αναπνευστικού – το λάδι δρα ως αποχρεμπτικό και αποσυμφορητικό.






ΓΚΟΤΣΟΥΓΚΑΡΟΥ (GOCHUGARU) : Το gochugaru αποτελείται εξ ολοκλήρου από αποξηραμένες πιπεριές τσίλι που έχουν ξεσποριαστεί. Το Gochu μεταφράζεται σε πιπέρι τσίλι και garu σημαίνει σκόνη, οπότε το όνομα του μπαχαρικού σημαίνει κυριολεκτικά σκόνη τσίλι. Οι καλύτερες καυτερές πιπεριές για gochugaru είναι αυτές που έχουν ταξινομηθεί ως taeyangcho, που σημαίνει λιαστή.


Οι αποξηραμένες πιπεριές που χρησιμοποιούνται στο gochugaru είναι φρουτώδεις και φέρνουν μια νότα καπνού. Εάν είστε εξοικειωμένοι με την κορεάτικη κουζίνα, γνωρίζετε ήδη ότι στους Κορεάτες αρέσουν τα πικάντικα πιάτα. Είναι το παραδοσιακό πικάντικο στοιχείο στο πιο διάσημο κορεάτικο καρύκευμα, το kimchi και είναι υπεύθυνο για την κοκκινωπή απόχρωση του λάχανου που έχει υποστεί ζύμωση.


Δεν είναι ο μόνος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε, θα δείτε επίσης gochugaru σε άλλα πιάτα, όπως η πικάντικη σούπα με noodle που ονομάζεται jjampong και η διάσημη Κορεάτικη σαλάτα αγγουριού (oi muchim).






ΝΙΦΑΔΕΣ ΤΣΙΛΙ (CHILLI FLAKES) Tα θρυμματισμένα τσίλι είναι μεσαίου εύρους σε ένταση θερμότητας και χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη των αποξηραμένων και θρυμματισμένων πιπεριών, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, του φλοιού και των φλεβών.


Χρησιμοποιήστε εκτενώς στην ασιατική, κινέζικη, ιταλική, μεξικάνικη και TexMex κουζίνες. Οι νιφάδες τσίλι θα προσθέσουν μια ζωηρή γεύση στα λαχανικά, στο κρέας και στα πιάτα με θαλασσινά και στην πίτσα.



 


ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΣΚΟΝΗ 5 ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ (CHINESE “5 SPICEPOWDER) :  Από τι αποτελείται η σκόνη πέντε μπαχαρικών; Είναι συνήθως ένας συνδυασμός: κινέζικης κανέλας, μαραθόσπορου, αστεροειδή γλυκάνισου και γαρύφαλλου. Όταν πρόκειται για το πέμπτο μπαχαρικό, μπορεί να είναι λίγο μπαλαντέρ ανάμεσα σε τζίντζερ, λευκό πιπέρι και πιπέρι Σετσουάν.


Λέγεται ότι το μείγμα δημιουργήθηκε για να περιλαμβάνει καθεμία από τις πέντε θεμελιώδεις γεύσεις, οπότε υπάρχει κάτι εδώ που είναι γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και umami . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τα πάντα, από κρέας μέχρι λαχανικά, και μπορεί ακόμη και να ενσωματωθεί σε επιδόρπια, όπως η κολοκυθόπιτα.


 


ΠΙΠΕΡΙ ΣΙΤΣΙΜΙ ΤΟΓΚΑΡΑΣΙ  (SHICHIMI TOGARASHI PEPPER) : Το Shichi είναι ιαπωνικό για «επτά» και το togarashi σημαίνει «πιπεριές», εξ ου και το όνομα «επτά μπαχαρικά» αναφέρεται στον αριθμό των μπαχαρικών (συν nori) που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτό το μείγμα. Ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές, το shichimi togarashi περιλαμβάνει συνήθως κόκκινες πιπεριές τσίλι, κόκκους πιπεριού sanshō ή sichuan, αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού, μαύρο σουσάμι, λευκό σουσάμι, αλεσμένο τζίντζερ, σπόρους παπαρούνας και nori (φύκια).


Συνήθως πασπαλίζεται πάνω από noodles, λαχανικά, ρύζι στον ατμό, αυγά, προστίθενται σε ψητά κρέατα, κοτόπουλο (πχ. Yakitori ) , μαρινάδες , σούπες, τεμπούρα και σάλτσες για σαλάτες. Πασπαλίζεται ακόμη και σε ποπ κορν, τηγανητές πατάτες και χρησιμοποιείται για να καρυκεύσει κέικ ρυζιού και κράκερ.






ΓΚΑΛΑΝΓΚΑΛ (GALANGAL) :  Το γκαλανγκάλ ή αλλιώς χαυλιτζάνι είναι το ρίζωμα του φυτού Αλπινία που καλλιεργείται ευρέως στην Ανατολική Ασία. Έχει ήπια γεύση και αφήνει στον ουρανίσκο την αίσθηση του λεμονιού καθώς επίσης και τη πιπεράτη του ένταση αλλά και την ξυλώδη του υφή.


Τη ρίζα γκαλανγκάλ τη βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή και θρυμματισμένο σε μικρά κομμάτια.


Ταιριάζει ωραία με το λεμονόχορτο (lemongrass), το γαρύφαλλο, το γάλα καρύδας, το σκόρδο, το πράσινο πιπέρι και τον ταμάρινδο.  Το αποξηραμένο γκαλανγκάλ χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, του Λάος, του Βιετνάμ και της Κίνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιάτα με κοτόπουλο και λαχανικά που μαγειρεύονται σε γουόκ αλλά και σε θαλασσινά και ψάρια.


Επειδή το γκαλανγκάλ είναι ιδιαίτερα ινώδες, θα πρέπει να κοπανιστεί σε λεπτή σκόνη πριν χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες και σε σούπες. Ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετηθεί σε ένα φίλτρο τσαγιού και να αφαιρεθεί στο τέλος του μαγειρέματος.


Τέλος το γκαλανγκάλ είναι το μυστικό, αλλά κυρίαρχο συστατικό του ζεστού ροφήματος καϊνάρι. Το καϊνάρι το σερβίρουν στα καφενεία της Λέσβου αλλά και στα βάθη της Τουρκίας.


 


ΑΜΤΣΟΥΡ ΣΚΟΝΗ ΜΑΝΓΚΟ (AMCHUR)Το Amchur είναι ένα μπαχαρικό σε σκόνη που παρασκευάζεται από ξηρό πολτό μάνγκο.


Στην ινδική κουζίνα, το Αmchur προστίθεται συχνά σε πιάτα που χρειάζονται κάτι πικάντικο αλλά όχι υγρασία: ένα κουρκούτι για μια pakora (μια καρυκευμένη, τηγανιά) ή μια γέμιση για μια samosa. Το Amchur είναι το βασικό συστατικό στο chaat masala, αλλά αυτό το μείγμα μπαχαρικών μπορείτε να το βάλετε επίσης σε όλα. Αν θέλετε να προσθέσετε μια γλυκιά γεύση στο φαγητό σας – χωρίς πρόσθετη ζάχαρη; Η προσθήκη Amchur είναι η καλύτερη λύση καθώς προσθέτει ελάχιστη έως καθόλου θερμιδική αξία στο φαγητό σας.


Γεμάτη με αντιοξειδωτικά, η σκόνη Amchur περιέχει επίσης πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, η χρήση του Amchur μελετάται ευρέως στην ινδική αγιουρβεδική πρακτική.






ΠΙΠΕΡΙ ΣΕΤΣΟΥΑΝ (SETCHUAN PEPPER) : Το κινέζικο πιπέρι Σετσουάν δεν είναι πιπέρι, αλλά οι καρποί ενός χαμηλού δέντρου, με λογχωτά φύλλα και κλαδιά γεμάτα αγκάθια. Έχουν μια ζεστή, αχνά λεμονάτη και λουλουδάτη γεύση και προκαλούν μια ευχάριστη αίσθηση μουδιάσματος στη γλώσσα και τα χείλη όταν χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες.


 Συνήθως το Σετσουάν πωλείται ολόκληρο. Αγαπημένες συνταγές με πιπέρι σετσουάν είναι : Sichuan Hot Pot, Mapo Tofu ,Dan Dan Noodles.





ΠΙΠΕΡΙ ΣΑΝΣΟ (SANSHO PEPPER) : Είναι εγγενή στην Ιαπωνία, συγκεκριμένα το Kyushu και το Hokkaido, και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην ιαπωνική κουζίνα, συνήθως σε πιάτα με κρέας στη σχάρα, αλλά και ως χαρακτηριστικό συστατικό στη νόστιμη συνταγή των Ευχαριστιών, τα φτερά Tebasaki .


Από μόνο του, το πιπέρι sansho έχει γεύση σαν πιπέρι με γεύση λεμόνι-λάιμ, με μια πραγματικά λεπτή πικάντικη γεύση. Όταν το χρησιμοποιείτε, το καλύτερο είναι να το χρησιμοποιήσετε ως γαρνιτούρα στο τέλος του πιάτου. Σε κάθε περίπτωση, το sansho θα αναδείξει τα περισσότερα ψητά, ειδικά λαχανικά.


                         


ΜΠΑΜΙ / ΝΑΣΙ ΓΚΟΡΕΝΓΚ (BAMI / NASI GORENG ) :  Το μείγμα μπαχαρικών Bami/nasi goreng συντίθεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιπροσωπεύει τέλεια τη γεύση της Άπω Ανατολής. Χρησιμοποιείτε το μείγμα για να ετοιμάσετε ένα αυθεντικό κινέζικο πιάτο με noodles ή nasi και είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Ακολουθήστε τις συνιστώμενες δόσεις για να εφαρμόσετε το μείγμα στις σωστές αναλογίες. Για κάθε κιλό ξηρών νουντλς και 150 γραμμάρια αποξηραμένων λαχανικών, προσθέστε 70 γραμμάρια από το καρύκευμα bami/nasi goreng. Αν φτιάχνετε νάσι, χρησιμοποιήστε 60 γραμμάρια ανά κιλό ξηρό ρύζι και 150 γραμμάρια αποξηραμένα λαχανικά.


Το καρύκευμα Bami/nasi goreng είναι ένα προσεκτικά σύνθετο μείγμα από διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Για παράδειγμα, αποτελείται από κρεμμύδι, πάπρικα, σκόρδο και κόλιανδρο. Το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το κύμινο συμβάλλουν επίσης στη γεύση. Το μείγμα είναι ελαφρώς πικάντικο και δημιουργεί μια πραγματική γευστική έκρηξη στο στόμα σας. Το καρύκευμα bami/nasi goreng περιέχει επίσης αλάτι, επομένως δεν χρειάζεται πλέον να το προσθέτετε μόνοι σας κατά τη διαδικασία προετοιμασίας.


 


ΦΥΛΛΑ ΤΡΙΓΩΝΕΛΛΑΣ (DRIED METHI or FENUGREEK LEAVES) :  Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται ως τροφή, μπαχαρικό και φάρμακο από την αρχαιότητα και είναι το μεγάλο όφελος της φύσης για την ανθρωπότητα. Τα φύλλα είναι τόσο θρεπτικά που αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο. Τα πράσινα φύλλα τριγωνέλλας είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η ριβοφλαβίνη, η πυριδοξίνη και αντιοξειδωτικά όπως η τριγωνελίνη και η διογενίνη.Τα αποξηραμένα φύλλα είναι ιδανικά για κάθε φορά που θέλετε να καρυκεύσετε λιπαρές βάσεις όπως λάδι, γιαούρτι ή κρέμα. Για μια μαρινάδα ψαριού στο μπάρμπεκιου, συνδυάστε τα θρυμματισμένα αποξηραμένα φύλλα με λίγη μουστάρδα, γιαούρτι και πάστα ψαριού, αλείψτε ολόκληρο το ψάρι σας και μετά ψήστε στη σχάρα ή ψήστε. Για να παίξετε με το κοτόπουλο βουτύρου(butter chicken) , ανακατέψτε τα φύλλα τριγωνέλλας σε μια σάλτσα ντομάτας.


Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα τριγωνέλλας στα κάρυ, ως μπαχαρικό, μαζί με τις ντομάτες. Μπορεί επίσης να καβουρδιστεί και να θρυμματιστεί πριν προστεθεί σε Subzi (ινδικό πιάτο με λαχανικά), για να ενισχύσει τη γεύση και το άρωμα.



Αν διατηρηθεί στο ψυγείο σε αεροστεγές βάζο, μπορεί να παραμείνει έως και 6 μήνες.




Όλα τα παραπάνω αλλά και πολλά ακόμη θα τα βρείτε διαθέσιμα στα φυσικά αλλά και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα εδώ !